Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρεμβάσεις για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους

Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 9.30 π.μ., καλεί σήμερα Τρίτη τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους και την εντατικοποίηση της εργασίας. Για τον ίδιο λόγο έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ.

Επίσης, την Κυριακή 2 Φλεβάρη καλεί όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, «ενοικιαζόμενους», σε franchise) σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα, στις 11 π.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνης).

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «στον όμιλο ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ courier ο αριθμός του ενοικιαζόμενου προσωπικού τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα», στο πλαίσιο της επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας ώστε οι εργοδότες, είτε είναι ιδιώτες είτε το κράτος, να βρίσκουν φθηνά εργατικά χέρια. Προσθέτει πως όλες οι κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - «πήραν μαζί με όλα τα άλλα και μέτρα για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν, αναφέρει: Εχουν τους εργαζόμενους «σε μόνιμη ομηρία (...) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα». Οταν διεκδικούν ακόμα και «τα αυτονόητα, όπως η αναγνώριση των τριετιών, η απάντησή τους είναι απόλυση. Και όλα αυτά με τη συγκατάθεση της εκάστοτε διοίκησης των ΕΛΤΑ, δηλαδή του κράτους, των κυβερνήσεων». Οι μισθοί είναι «στο ύψος του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, κάτι που τσακίζει τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα που είχαν παλιότερα χρόνια κατακτήσει οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα εντείνει το διαχωρισμό που επιβάλλεται από τους εργοδότες μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε παλιούς, μόνιμους, νέους, ενοικιαζόμενους, 4ωρους, 6ωρους, 8ωρους κ.ά.».

Σε αυτές τις συνθήκες και με αφορμή τις καταγγελίες ότι δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις και «ότι θα κλείσουν καταστήματα των ΕΛΤΑ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ενοικιαζόμενοι που εργάζονται σε αυτά να μείνουν άνεργοι και να αυξηθεί περαιτέρω η εντατικοποίηση στο μόνιμο προσωπικό», το ΣΕΤΤΑ προχωρά σε αγωνιστικές παρεμβάσεις, διεκδικώντας:

Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Εξω οι «δουλέμποροι». Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα «δουλεμπορικά» ως προϋπηρεσία στα ΕΛΤΑ και «ΕΛΤΑ Courier». Κατάργηση του θεσμού των franchise και των πρακτόρων, που λειτουργεί ως μέσο για να ρίχνουν οι μητρικές τούς μισθούς. Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα Κέντρα Διαλογής και στη διανομή.

Κινητοποίηση θα γίνει σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στη Σταυρούπολη, ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων και στην απόλυση πολλών εργαζομένων που απασχολούνται ως έκτακτο προσωπικό. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι θα κλείσουν 11 καταστήματα μέχρι τις 31/1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ