Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Παρεμβάσεις ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση στην κυριακάτικη αργία

Από την κινητοποίηση στο κατάστημα των «Jumbo» στην Πιερία...
Από την κινητοποίηση στο κατάστημα των «Jumbo» στην Πιερία...
Παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο «McArthurGlen» στα Σπάτα και στο κατάστημα της επιχείρησης «Jumbo» στον Αλιμο έκανε την Κυριακή 19/1 ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων όλης της χώρας τη συγκεκριμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, αλλά και τη συνολικότερη επίθεση μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι παραπάνω στην κυριακάτικη αργία, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε εξόρμηση τόσο στους συναδέλφους τους όσο και στους καταναλωτές.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση, που με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και πατώντας στη νομοθεσία των προκατόχων της άναψε το «πράσινο φως» στην εργοδοσία του εμπορικού κέντρου στα Σπάτα να ανοίγει 32 Κυριακές το έτος, αλλά και την επιχείρηση «Jumbo», που έχει ήδη ανακοινώσει τη λειτουργία των καταστημάτων της και τις 52 Κυριακές του έτους σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την 7ήμερη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα», τονίζει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς, τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

...και τις εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας
...και τις εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας
Την απόφαση - δώρο στους εργοδότες που εδράζονται στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.«Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να δώσει συνέχεια στο χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, ολοκληρώνοντας έτσι το έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που επί των ημερών της καταργήθηκε σε μια σειρά περιοχές η αργία της Κυριακής και τα καταστήματα στο εμπόριο ανοίγουν για περισσότερο από έξι μήνες το χρόνο τη συγκεκριμένη μέρα», υπογραμμίζει.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Παρέμβαση στο κατάστημα των «Jumbo» στο Βαρικό Πιερίας, για το οποίο η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου, πραγματοποίησαν την Κυριακή μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία», μαζί με συνδικαλιστές και εργαζόμενους άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Με σύνθημα «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών - η Κυριακή αργία είναι των εργατών», διαδήλωσαν έξω από το κατάστημα, μοίρασαν την ανακοίνωση του Σωματείου και συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους πελάτες του καταστήματος.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, που για άλλη μια φορά προσέτρεξαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στη μεγαλοεργοδοσία, γεγονός που καταγγέλθηκε από τα μέλη του συνδικάτου.

Εξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων και των καταναλωτών έγινε την Κυριακή και στο κατάστημα των «Jumbo» στο εμπορικό κέντρο στο ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να τοποθετηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας. Τελικά το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση ως τακτικό, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ