Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία

Αισιόδοξες χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τις προβλέψεις ότι ο δρόμος θα αποκατασταθεί σε 4 μήνες. Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στα Τέμπη

Μεγάλη ταλαιπωρία «περίμενε» χιλιάδες οδηγούς, τις μέρες των Χριστουγέννων, ύστερα από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των κατολισθήσεων, στο ύψος των Τεμπών. Τα προβλήματα στη διεξαγωγή της κυκλοφορίας από τους παρακαμπτήριους δρόμους, που είναι επικίνδυνοι, ήταν τεράστια, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν με την ίδια ένταση λόγω των εορτών και τις επόμενες μέρες.

Οσον αφορά στις προβλέψεις, σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος, είναι δυσοίωνες, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες το σενάριο για άνοιγμα της Εθνικής Οδού σε τρεις ή τέσσερις μήνες φαντάζει εξαιρετικά αισιόδοξο. Ενα από τα πιθανά σενάρια κάνει λόγο για κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου ως το Πάσχα... Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών εγκρίθηκαν πιστώσεις συνολικού ύψους 13,6 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για έργα συντήρησης, αποχιονισμού και οδικής ασφάλειας στο παρακαμπτήριο δίκτυο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι κατολισθήσεις, στα Τέμπη, που στοίχισαν μία ανθρώπινη ζωή, συνεχίστηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα έργα για την άρση της επικινδυνότητας στο δρόμο, έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτη, αλλά η σχετική περιβαλλοντική μελέτη κατατέθηκε για έγκριση έξι μόλις μέρες πριν τις κατολισθήσεις. Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η ιδιωτική πολυεθνική κοινοπραξία έπρεπε να είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα (βαρείς αποβραχισμούς, τοποθέτηση πλεγμάτων κ.ά.), ύστερα βέβαια από την εκπόνηση σχετικών μελετών, για να αποτρέψει μια σειρά από κινδύνους που αφορούν την «ευστάθεια των πρανών», «τυχόν κατολισθήσεις» και απρόβλεπτα γεωλογικά φαινόμενα. Ομως, όλο αυτό το διάστημα οι μεγαλοεργολάβοι, με την ανοχή των κυβερνήσεων, δεν έκαναν κανένα ουσιαστικό έργο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών που διέσχιζαν την κοιλάδα των Τεμπών.

Σοβαρές, όμως, ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες διερχόμενοι που κινούνται μέσα από τους παρακαμπτήριους δρόμους (π.χ παραλιακός Λάρισας, Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης), για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της στενότητας και της άσχημης κατάστασής τους, αλλά και για την ταλαιπωρία των κατοίκων των γύρω περιοχών, όπως της Ελασσόνας και χωριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος χιονιάς χωρίς σοβαρά προβλήματα (2015-02-18 00:00:00.0)
Ξανακλείνουν σήμερα τα Τέμπη (2011-07-27 00:00:00.0)
Ρίσκαραν ανθρώπινες ζωές για να μη χάσουν τα «πακέτα» (2010-01-03 00:00:00.0)
Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων (2009-12-20 00:00:00.0)
"Γκρίζες ζώνες" στου... Φιλοπάππου! (1998-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ