Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ρυθμίσεις με τη «σέσουλα»

Ευκαιρία για να ρυθμίσει  το υπουργείο δεκάδες άλλα θέματα, χωρίς  να δημιουργήσει μεγάλο «θόρυβο», αποτέλεσε το νομοσχέδιο των 34 άρθρων  

Το αντεργατικό νομοσχέδιο συμπληρώνεται, εκτός των ρυθμίσεων για τις εργασιακές σχέσεις, με μια σειρά από άρθρα σχετικά με συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών, στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επίσης υπάρχουν άρθρα σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας κ.ά. Χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής λογικής που διέπει το νομοσχέδιο, είναι και η διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Εστίας καλούνται να δίνουν επιπλέον χρήματα για να απολαμβάνουν παροχές του Οργανισμού, όπως η υπηρεσία των βρεφονηπιακών σταθμών!

Διάταξη του νομοσχεδίου θεσπίζει το σχετικό άρθρο της ΕΓΣΣΕ, σύμφωνα με το οποίο: Μακροχρόνια άνεργοι 60 ετών και 55 ετών αν πρόκειται για γυναίκες, που τους λείπουν μέχρι και 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους μέχρι να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι σχετικές εισφορές θα καταβάλλονται στο ΙΚΑ από τον ΛΑΕΚ, το λογαριασμό για την Επαγγελματική Κατάρτιση και την Απασχόληση που λειτουργεί στα πλαίσια του ΟΑΕΔ. Για τους ασφαλισμένους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με ηλικίες 55 ετών για τους άντρες και 50 ετών για τις γυναίκες, ισχύει το ανάλογο. Οι «λεπτομέρειες» της διάταξης αυτής θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, όπως και η διάρκειά της(!). Με αυτό το τρόπο, μετατίθεται η ευθύνη του κράτους για τους ηλικιωμένους άνεργους στα χέρια των «κοινωνικών εταίρων». Στα ίδια πλαίσια συμφωνίας εντάσσεται και η αύξηση της άδειας μητρότητας από 16 βδομάδες σε 17.

Επίσης, σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, πέρα από κάποια διαδικαστικά θέματα, ορίζεται και η υποχρέωση αυτών των γραφείων να δίνουν στοιχεία στο υπουργείο Εργασίας για τις τοποθετήσεις ανέργων ανά εξάμηνο. Δίνεται ακόμη μια προθεσμία για τη νομιμοποίηση εκείνων των γραφείων που λειτουργούν παράνομα, παρόλο που με τον προηγούμενο αντεργατικό νόμο καθορίζονταν οι διαδικασίες νομιμοποίησής τους!

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα τη σύσταση διαφόρων επιτροπών που θα λειτουργούν σε άμεση επαφή με τον υπουργό Εργασίας και θα τον βοηθούν στη διαμόρφωση της πολιτικής απασχόλησης, ενώ θα αναλαμβάνουν και την τεκμηρίωση των κυβερνητικών θέσεων.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, θίγονται ζητήματα λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, το ΣΕΠΕ: Θα είναι αρμόδιο και για την κύρωση εσωτερικών κανονισμών εργασίας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η στελέχωση του ΣΕΠΕ, που σήμερα είναι ελλιπής καθώς το υπουργείο δεν προχωρά στις απαραίτητες προσλήψεις, θα γίνεται και με αποσπάσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας από διάφορες διευθύνσεις, μετατάξεις από δημόσιες υπηρεσίες κλπ.!

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας συγχωνεύεται με το «Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης». Ρυθμίζονται θέματα αποδοχών στελεχών των Οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας.

Επίσης: Προβλέπεται επιπλέον εισφορά από τους εργαζόμενους στην Εργατική Εστία για να χρησιμοποιούν τους παιδικούς σταθμούς του Οργανισμού και να συμμετέχουν σε εκδρομικά πολιτιστικά προγράμματα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ