Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών

Το δρόμο για την εισδοχή ιδιωτικών φορέων σ' έναν πολύ λεπτό και ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η πρόληψη της νεανικής εγκληματικότητας, ανοίγει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης ανήγγειλε χτες την «ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», το οποίο θα λειτουργήσει ως κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας, κάτι που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των δομών σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα, όπου θα έπρεπε να είναι υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης το Κέντρο πρόληψης της νεανικής εγκληματικότητας θα «συντονίζει το έργο των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, θα αναπτύσσει συνεργασίες με υπηρεσίες, ιδρύματα, εκπαιδευτικά κέντρα, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις». Στην ουσία, σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση ιδιωτών, για την κερδοσκοπία σ' έναν αποκλειστικά τομέα που θα πρέπει να έχει την ευθύνη το δημόσιο.

Στόχος του Κέντρου Πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας θα είναι η οργάνωση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας, η υλοποίηση αναμορφωτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και αυτό των ανάδοχων οικογενειών και η διαμόρφωση μηχανισμών ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η διεθνής πρακτική από την εισδοχή των ιδιωτικών φορέων σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της νεανικής εγκληματικότητας δεν είναι η καλύτερη, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν κρούσματα μέχρι και εμπορίου ανηλίκων και εγκαταλειμμένων παιδιών από αυτούς τους λεγόμενους μη κερδοσκοπικούς ιδιωτικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το υπουργείο σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη θα καταθέσουν σύντομα νομοσχέδιο στη Βουλή για την ίδρυση του Κέντρου πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ