Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΥΨΕΛΗΣ
Προσφυγή κατά της τσιμεντοποίησης ελεύθερου χώρου

Με προσφυγή απαντούν κάτοικοι της Αθήνας σε μια ακόμα προσπάθεια μείωσης έως εξαφάνισης των ελάχιστων εναπομεινάντων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων της πρωτεύουσας, αυτή τη φορά σε οικοδομικό τετράγωνο της Κυψέλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις δύο μήνες, τρεις κοινόχρηστοι χώροι της Αθήνας «χάθηκαν» για να φιλοξενήσουν ενδεχομένως νέο τσιμέντο που διόλου δε μας λείπει. Την ίδια ώρα, ο δήμος προβάλλει ως πολιτική «πρασίνου» τα 123 στρέμματα ελεύθερων χώρων που αποκτήθηκαν για τις ανάγκες κυρίως της κατασκευής του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Βοτανικό και τη μεταφύτευση των ελάτων που αποτελούσαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο όρος Πεντέλη...

Στο μεταξύ, οι μικρές οάσεις χάνονται σταδιακά. Με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, Γ. Σγουρού, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 4 Δεκεμβρίου 2009, αίρεται η απαλλοτρίωση οικοδομικού τετραγώνου επί της οδού Κρίσσης 74, στην Κυψέλη, «ώστε ο χώρος να αποχαρακτηριστεί από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και να καταστεί αυτός οικοδομήσιμος». Η απαλλοτρίωση έγινε με τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Αθηναίων στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας (ΣΧΟΠΝΑ). Κάτοικοι προσέφυγαν στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής ζητώντας να μην αρθεί η απαλλοτρίωση, να μην τροποποιηθεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και βέβαια να μην καταργηθεί ο κοινόχρηστος χώρος, κάτι που «οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή», όπως τονίζουν. Να σημειωθεί ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται από τους κατοίκους, ενώ υπάρχει ήδη διαμορφωμένη παιδική χαρά.

Στην απόφασή του, ο νομάρχης επικαλείται επίσης το γεγονός ότι ο δήμος Αθηναίων δε γνωμοδότησε επί του θέματος για την άρση και την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης στην προθεσμία που τέθηκε. Αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου καθώς εκατοντάδες οικόπεδα που έχουν κριθεί απαλλοτριωτέα χάνονται, επειδή τα απαραίτητα στοιχεία δεν αποστέλλονται καθόλου ή δεν αποστέλλονται εντός των προθεσμιών στη Νομαρχία (σ.σ. εκδίδει την απόφαση απαλλοτρίωσης), ή δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων χώρων (2002-06-27 00:00:00.0)
Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο είναι πολυτέλεια για τον Κολωνό... (2002-05-29 00:00:00.0)
Επιμένει "οικολογικά" η πλειοψηφία (1996-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ