Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Προτεραιότητα στην «πράσινη οικονομία»

Ξαναμοίρασμα της πίτας, «βελτιώσεις» και νέες απλόχερες ενισχύσεις μέσω του ΕΣΠΑ

Πακτωλό από κρατικό χρήμα, αναμόρφωση του πλαισίου διοχέτευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, παραπέρα «βελτιώσεις» στο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο», «συμπράξεις» με ιδιωτικά κεφάλαια, ειδικά κρατικά ταμεία και άλλες απλόχερες ενισχύσεις υπόσχεται η κυβέρνηση στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Στους μεγάλους ωφελημένους συγκαταλέγονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ορέγονται ακόμη περισσότερα κέρδη και κρατικές επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της «πράσινης οικονομίας».

Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός της μοιρασιάς ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη με τους γγ των περιφερειών της χώρας. Η νέα διοικητική δομή που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση έρχεται να εκχωρήσει παραπέρα ζωτικό χώρο και υποδομές στους επιχειρηματίες με την εκχώρηση πόρων που σήμερα διαχειρίζεται το υπουργείο, προς τις Περιφέρειες.

Συγκεκριμένα :

ΕΣΠΑ : Μέσα στο Φλεβάρη έρχεται για ψήφιση στη Βουλή το νέο διαχειριστικό πλαίσιο. Στόχος για το 2010 είναι η διοχέτευση κεφαλαίων ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 6,95 δισ. ευρώ αφορούν σε «συγχρηματοδοτήσεις», χρήμα δηλαδή που θα δοθεί από κοιναγορίτικες και εθνικές ενισχύσεις και ακόμη 3,35 δισ. ευρώ αποκλειστικά από εθνικά κονδύλια. Σχεδιάζουν ακόμη την «αναδιάρθρωση των προγραμμάτων», δηλαδή το ξαναμοίρασμα της πίτας, σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών της πράσινης οικονομίας. Για τα επόμενα χρόνια και μόνο από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αφήνουν παρακαταθήκη ακόμη 16 δισ. ευρώ.

«Επενδυτικός νόμος»: Μέσα στο α' εξάμηνο του 2010 έρχεται για ψήφιση και ο νέος λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος, δηλαδή τα νέα κίνητρα μαζί με τις «βελτιώσεις». Σήμερα βρίσκονται στη σειρά «επενδυτικά έργα» συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση υπόσχεται να επισπεύσει. Ο νέος νόμος θα προβλέπει πρόσθετα ειδικά κίνητρα για την «πράσινη ανάπτυξη», σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκμετάλλευση υδάτινων πόρων, τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων, έργα «ανάπλασης» σε πόλεις, έρευνα - τεχνολογία κ.ά.

«Αναπτυξιακό Ταμείο» : Πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010 και αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στήριξης και χρηματοδότησης των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην πράσινη οικονομία τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή και αγορές. Η λειτουργία του ταμείου έχει να κάνει με την διοχέτευση κεφαλαίων στους κεφαλαιοκράτες, σε συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς, ιδιώτες και τράπεζες.

Συμπράξεις (ΣΔΙΤ) : Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας δεσμεύεται να εφαρμόσει με εντατικότερους ρυθμούς το νόμο της ΝΔ και παραπέρα να τον «βελτιώσει». Πρόκειται για την εκχώρηση δημόσιων υποδομών και άλλων έργων στις μερίδες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης (2021-01-09 00:00:00.0)
Προκλητικές διατάξεις σε όφελος του κεφαλαίου (2016-05-22 00:00:00.0)
Επιθετικές προσφορές στα μονοπώλια (2010-04-13 00:00:00.0)
Αφθονο κρατικό χρήμα στην πλουτοκρατία (2009-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ