Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μισός αιώνας προσφοράς

Από την ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Αλφαβιλ», που θα προβληθεί στο αφιέρωμα στη «νουβέλ βαγκ»
Από την ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Αλφαβιλ», που θα προβληθεί στο αφιέρωμα στη «νουβέλ βαγκ»
Με άφθονη μουσική και άφθονο κινηματογράφο, θα γιορτάσει την 50χρονη προσφορά της η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος», το μοναδικό «καταφύγιο» και «θεραπευτήριο» της κινηματογραφικής κληρονομιάς μας.

Οπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 50χρονά της, ο γενικός διευθυντής της, Θ. Αδαμόπουλος, η Ταινιοθήκη, από τη φύση της δουλιάς της - έρευνα, συλλογή, διάσωση, συντήρηση, αποκατάσταση, αρχειοθέτηση και φύλαξη της εθνικής κινηματογραφίας - δεν έχει μεγάλη παρουσία προς τα έξω. Κενό, που η επέτειος μπορεί να αποτελέσει καλή αφορμή για τη συμπλήρωσή του. Ενεργοί συμπαραστάτες στις εκδηλώσεις είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μέσω του εναλλακτικού του δικτύου διανομής, «Filmcenter 2000» και η «Ορχήστρα των Χρωμάτων».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο με μια βραδιά στο «Απόλλων - Renault - Filmcenter 2000», όπου, εκτός από χαιρετισμούς εκπροσώπων και φίλων της Ταινιοθήκης, θα προβληθούν και δύο σπάνιες ταινίες, αποκαταστημένες πλήρως από το τμήμα Συντήρησης και Αποκατάστασης της Ταινιοθήκης (το μοναδικό στην Ελλάδα): «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» (1924) του Ζοζέφ Χεπ και η «Κοινωνική σαπίλα» (1931) του Στέλιου Τατασσόπουλου. Εκτός από την ιστορική σημασία τους, οι ταινίες αποτελούν τοπογραφικά ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής (τα εξωτερικά πλάνα του Χεπ δίνουν εικόνες της Αθήνας του '20), αλλά και ιδεολογικά (η ταξικότητα της ταινίας του Τατασσόπουλου άργησε να επαναληφθεί στον ελληνικό κινηματογράφο). Οι ταινίες θα συνοδευτούν μουσικά από τους Χρήστο Ζερμπίνα και Βαλεντίνο Μπέικοφ με κομμάτια ειδικά γραμμένα για την εκδήλωση.

Ακολουθούν: Από τις 24/11, στο «ΤΡΙΑΝΟΝ - Filmcenter 2000» θα ξεκινήσει το αφιέρωμα «Η γαλλική Nouvelle Vague και οι επιρροές της στον ελληνικό κινηματογράφο». Οπως σημειώθηκε στη συνέντευξη, η Ταινιοθήκη λειτούργησε ως «φάρος» της Nouvelle Vague για τους Ελληνες θεατές. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τους χαρακτηριστικότερους ξένους εκπροσώπους του κινήματος και ταινίες Ελλήνων δημιουργών που επηρεάστηκαν από αυτό. Το αφιέρωμα θα «ντύσει» μουσικά το συγκρότημα «TRES LENT» με μουσική επιμέλεια της «Ορχήστρας των Χρωμάτων».

Η Ταινιοθήκη ετοιμάζει για τους επόμενους μήνες ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα: 15/12 αφιέρωμα στο νέο ρώσικο κινηματογράφο, που, όπως επισημάνθηκε, παρά τα τεράστια προβλήματα, εξακολουθεί να δίνει καινούρια πράγματα. 9-15 Φλεβάρη, αφιέρωμα στο βωβό κινηματογράφο με ηχητικό «χαλί» από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων». Στις 24 και 25/3/2001, η Ταινιοθήκη θα γιορτάσει την επέτειο με πρωτότυπο τρόπο, προβάλλοντας ένα κινηματογραφικό «άλμπουμ» ιστορικών στιγμών με ταινίες επικαίρων και με μουσικό «σχολιασμό». Ο Απρίλης θα είναι ο μήνας του αμερικάνικου κινηματογράφου, οπότε σε συνεργασία της Ταινιοθήκης με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θα προβληθούν συντηρημένες κόπιες από τον Μουρνάου μέχρι τον Σκορτσέζε.

Τέλος, όσον αφορά στο κτιριακό πρόβλημα της Ταινιοθήκης, αν και το Μέγαρο Δεληγιώργη φαίνεται πως θα της διασωθεί, η Ταινιοθήκη θα μετακομίσει στο κινηματογράφο «Λαΐς», του οποίου η αγορά θα ολοκληρωθεί από την Ταινιοθήκη (με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ) για να ξεκινήσει η ανακαίνισή του. Πάντως, η Ταινιοθήκη θέλει «για την ιστορία» και μια γωνιά στο νεοκλασικού της οδού Κανάρη, αφού ταυτίστηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χιροσίμα αγάπη μου» στην Καισαριανή(2019-03-29 00:00:00.0)
Μεγάλο αφιέρωμα στον Ρομέρ(2010-11-17 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη(2006-11-16 00:00:00.0)
Αρχίζει το «Φιλμσέντερ»(2006-10-05 00:00:00.0)
Μια ώρα... ο 20ός αιώνας(2001-03-29 00:00:00.0)
Αφίσες Κινηματογραφικής Μνήμης(1998-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ