Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Επιφυλάξεις και προτάσεις που υπηρετούν το αντιλαϊκό σχέδιο

Με τη διατύπωση επιφυλάξεων και επιμέρους διαφοροποιήσεων στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν την επί της αρχής συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων - πλην του ΚΚΕ - στην «αναγκαιότητα» των νέων διοικητικών μηχανισμών που συγκροτεί ο «Καλλικράτης» , συνεχίστηκαν χθες, οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Με αυτήν την έννοια, οι όποιες διαφοροποιήσεις κατατέθηκαν, είτε αφορούν τα όρια των νέων σχημάτων, είτε τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από καταργούμενους δήμους, είτε την μη πλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε να είναι επιτυχημένη η νέα αρχιτεκτονική - όπως βαφτίστηκε ο «Καλλικράτης» - εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και την προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί η μεταρρύθμιση ως μονόδρομος. Αλλωστε, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ έχουν επιστρατευτεί στο σκοπό να προωθηθεί σύντομα η μεταρρύθμιση, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), Χρ. Τέγος, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπόνησε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ και προβλέπουν με τον πιο λεπτομερή τρόπο την υλοποίηση του κοινού στόχου.

Το προπαγανδιστικό «έργο» ανέλαβε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης του πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης, ο οποίος έκανε λόγο για «επιθυμία του κόσμου για κάτι πιο φρέσκο και πιο αποδοτικό», συμπληρώνοντας ότι το εγχείρημα συγκεντρώνει μεγάλη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, είπε ότι «δεν είναι εύκολο να διαμορφώνονται τόσο θετικές συνθήκες για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα» και κάλεσε τα κόμματα να αναθεωρήσουν τη στάση τους, ώστε «να μη μετατρέψουμε τα δευτερεύοντα ζητήματα σε κυρίαρχα». Η παρότρυνση αυτή είχε ως αποδέκτη κυρίως τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος - όπως είπε ο υφυπουργός - «νομίζω ότι υπάρχει πολιτική απόφαση να διαφωνήσει». Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Γκοτσόπουλου, ο οποίος είπε αναφερόμενος στον «Καλλικράτη»: «Δεν πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή, για μεγάλες τομές που έχουμε ανάγκη». Την ίδια ώρα βέβαια κατέθεσε ότι «θα είμαστε παρόντες στο διάλογο».

Το παζλ των «διαφοροποιήσεων» συμπλήρωσε η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, ότι «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουμε ένα σοβαρό διάλογο με την κυβέρνηση», επειδή δεν έχουν αποσαφηνιστεί πόροι, αρμοδιότητες και χωροταξικό.

ΔΑΣ: «Οχι» στην αντιδραστική μεταρρύθμιση

Την ξεκάθαρη θέση ότι «αντιπαλεύουμε τις πολιτικές» που θα κληθούν να υλοποιήσουν τα νέα σχήματα κατέθεσε ο Χρ. Τέγος. Εξήγησε ότι η ΔΑΣ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για την «αναγκαιότητα» της νέας δομής διατύπωσε την αντίθεσή της για έναν απλό λόγο: Οι δομές εκσυγχρονίζονται για να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά πολιτικές και όχι για να χαράξουν οι δομές πολιτικές. Η δημιουργία των μεγάλων σχημάτων - συμπλήρωσε - έχει να κάνει με τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα, να συνεργάζονται με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν να φτιάχνουν έργα και υποδομές. Τα νέα σχήματα θα επιτρέψουν το κράτος να απομακρυνθεί από την παραγωγή και τη διαχείριση δημόσιων αγαθών.

Ο Χρ. Τέγος θύμισε ότι διαχρονικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προετοίμαζαν την μεταρρύθμιση που αναμένεται. Τα προεκλογικά προγράμματα και των δύο - όπως είπε - χρησιμοποιούσαν τους ίδιους όρους. Μιλούν για επιτελικό κράτος, για δημόσιες λειτουργίες που θα μεταφερθούν, για φορολογική αποκέντρωση. Εκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για αντιδραστικές αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις. «Την κυβέρνηση, την ΚΕΔΚΕ και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, τους απασχολεί η μείωση του κόστους εργασίας. Γι' αυτό προτιμούν τις ελαστικές μορφές εργασίας», είπε.

Τέλος, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι όσο η ΤΑ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του διοικητικού μηχανισμού αυτού του κράτους που κάνει τους πολλούς φτωχότερους και τους λίγους πλουσιότερους, «μην περιμένετε τα νέα σχήματα να φέρουν καλύτερες μέρες». Αντίθετα, όπως είπε, αναμένονται κοινωνικές εκρήξεις, στις οποίες η ΔΑΣ θα είναι δίπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ