Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Χρήμα για την εξαγορά των Ταλιμπάν και συνέχιση της κατοχής

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με στόχο την εξαγορά των μετριοπαθών Ταλιμπάν, προκειμένου να βοηθήσουν στην οικοδόμηση και στήριξη του προτεκτοράτου που θα προκύψει στο Αφγανιστάν, και θα εξασφαλίσει τη διαιώνιση του καθεστώτος κατοχής, για την προάσπιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ολοκληρώθηκε χτες η Διάσκεψη του Λονδίνου, στην οποία συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση, με τους ιμπεριαλιστές να επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην πολιτική του ματοκυλίσματος και της εξαθλίωσης του αφγανικού λαού.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου, στόχος της κυβέρνησης του εγκάθετου Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, θα πρέπει να είναι η «εθνική συμφιλίωση με τους Ταλιμπάν», η οποία και αναμένεται να κοστίσει για τον πρώτο χρόνο 140 εκατομμύρια δολάρια, για την επανένταξη των «παραστρατημένων αδερφών», που θα εξαγοραστούν ακριβά, με τον όρο να δηλώσουν τη μεταμέλειά τους, σεβασμό στο αφγανικό Σύνταγμα, να αποκηρύξουν τη βία και να διακόψουν τις σχέσεις με την «Αλ Κάιντα», συνεχίζοντας τον αγώνα τους με ειρηνικά μέσα. Ο Χ. Καρζάι μεταξύ άλλων εξήρε και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Σαουδική Αραβία στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Σε ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο οι Ταλιμπάν σημειώνουν ότι η Διάσκεψη του Λονδίνου δε διαφέρει από τις προηγούμενες, χαρακτηρίζοντάς την προϊόν προπαγάνδας και τονίζοντας ότι οι «εισβολείς δεν πρόκειται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, αλλά να τα αυξήσουν».

Ακόμα στη συνάντηση των 70 χωρών για το Αφγανιστάν συμφωνήθηκε να αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια κατά 50% η «αναπτυξιακή βοήθεια» προς την κυβέρνηση της χώρας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ρασμούσεν, δήλωσε την ανάγκη ύπαρξης ενός «σαφούς πολιτικού οδικού χάρτη», πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι η «μεταβίβαση της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις θα ξεκινήσει στα τέλη του 2010», προσθέτοντας ότι για όσους από τους Ταλιμπάν δε συνεργαστούν δεν υπάρχει «άλλη επιλογή από το να τους καταδιώξουν» οι κατοχικές δυνάμεις. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η μεταβίβαση της ασφάλειας στον αφγανικό στρατό δε σημαίνει και «στρατηγική εξόδου» από την κατοχή.

Χτες, σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε αυτοκίνητο αμάχων στην Καμπούλ, σκοτώθηκε ένας μουσουλμάνος κληρικός, πυροδοτώντας νέο κύμα αντιδράσεων εναντίον της κατοχής, ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε και αριθμό θυμάτων «ανταρτών των Ταλιμπάν» κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο Αφγανιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αιματηρές επιθέσεις (2012-05-15 00:00:00.0)
Ο λαός θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους (2010-04-18 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η «μεγάλη σφαγή» (2010-03-11 00:00:00.0)
Συντονισμένες επιθέσεις (2010-02-27 00:00:00.0)
Διάσκεψη ιμπερια-ληστών στο Λονδίνο (2010-01-28 00:00:00.0)
Επιθέσεων συνέχεια (2009-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ