Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παιχνίδια «διαλόγου»

  Ο ΣΕΒ δεν τα...«βρίσκει» με την κυβέρνηση και   η ΓΣΕΕ κάνει παρατηρήσεις και διαπιστώσεις στο αντεργατικό νομοσχέδιο, αντί να απαιτήσει την άμεση απόσυρσή του  

Οι παρατηρήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παραδόθηκαν χτες σε... βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ η χτεσινή συνάντηση του ΣΕΒ με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για το ίδιο θέμα, κατέληξε στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει «σύγκλιση» στις θέσεις τους. Αν και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δεν αναφέρθηκαν εκτενώς στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, είναι δεδομένο το αίτημά τους για περισσότερες ακόμη παροχές στα πλαίσια των ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις με το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Η βολική.... αντίθεση του ΣΕΒ στις κυβερνητικές θέσεις, αντιμετωπίστηκε από τον πρωθυπουργό με μια «επίθεση φιλίας» στους άνεργους. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει για το καλό των ανέργων... Επίσης, φαίνεται να είπε στους βιομηχάνους ότι τα μέτρα «ενισχύουν την ελληνική οικονομία» και άρα την απασχόληση, ενώ επισήμανε ότι έχουν στηριχτεί οι Ελληνες επιχειρηματίες.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, επιχειρείται για μια ακόμη φορά η εμπλοκή σε μια «διαπραγμάτευση», με άρθρα του νομοσχεδίου να γίνονται δεκτά και άλλα να απορρίπτονται ή να «τροποποιούνται». Η στάση της αυτή αποδυναμώνει την ανάγκη συνολικής απόρριψης του αντεργατικού νομοσχεδίου και της πολιτικής που εκφράζει.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ μέσω του νομικού τμήματος του ΙΝΕ, συμφωνεί με τις ρυθμίσεις για την υπερεργασία και την υπερωρία, αλλά ζητά καλύτερη διατύπωσή τους! Στις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εντοπίζεται ότι η «διευθέτηση» εμφανίζεται σε ακραία μορφή και γίνονται ταυτόχρονα και άλλες διαπιστώσεις. Εκεί σταματά και η ΓΣΕΕ. Σχετικά με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, «πιθανολογείται» ότι το δημόσιο δε θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Για την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, η μόνη παρατήρηση είναι ότι η αύξηση του 7,5% είναι... μικρή! Σχετικά με την προσυνταξιοδότηση, εκφράζεται η συμφωνία της ΓΣΕΕ, αρκεί η «συνταξιοδότηση» να γίνει από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και η χρηματοδότηση από το ΛΑΕΚ. Ωστόσο, εξετάζεται κατά πόσο ο ΛΑΕΚ μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια ρύθμιση, η οποία προς το παρόν λειτουργεί δημαγωγικά και υπονομεύει το αίτημα για συνταξιοδότηση με 35 χρόνια εργασίας χωρίς όρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ