Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Οι ταξικές δυνάμεις θα είναι εκεί!

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις   ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής. Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της Γαλλικής CGT

Αγωνιστικό «παρών» στη διαδήλωση που γίνεται στις 6 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συζητηθεί και η λεγόμενη «Χάρτα των κοινωνικών δικαιωμάτων» θα δώσει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, μαζί με άλλες ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος της Ευρώπης, προβάλλοντας τα πραγματικά αιτήματα της εργατικής τάξης. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υπογραμμίζει ότι το περιεχόμενο της κινητοποίησης αυτής, όπως το καθόρισε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) σε συνεργασία με τις Εργατικές Συνομοσπονδίες της Γαλλίας, δεν εκφράζει την ουσιαστική αντίθεση των εργαζομένων στις πολιτικές της ΕΕ, αλλά περιορίζεται σε «μερεμέτια».

Γι' αυτό -το ΠΑΜΕ- μαζί με άλλες ταξικές δυνάμεις και σε συντονισμό με τη συνδικαλιστική κίνηση «CL-CGT», θα σχηματίσουν ξεχωριστό μπλοκ στη διαδήλωση και με προκηρύξεις θα καλέσουν τα συνδικάτα σε συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, διεκδικώντας πλήρη απασχόληση, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, κοινωνικά δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση και μέτρα για την επιβίωση των ανέργων.

Το Γαλλικό «35ωρο»

Στο μεταξύ οι εκδηλώσεις της Νίκαιας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χτες ο γγ της CGT Μπ. Τιμπό με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την «υποστήριξη», που παρείχε η ΓΣΕΕ, ώστε η CGT να ενταχθεί στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ)..!

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Γάλλος συνδικαλιστής για τον τρόπο εφαρμογής του «35ωρου» στη Γαλλία και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, όταν το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας δεν τίθεται με τη μορφή του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου. Αν και ο Μπ. Τιμπό υπεραμύνθηκε του νόμου και υποστήριξε ότι επέδρασε στη μείωση της ανεργίας, παρατήρησε ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν δεν είναι πλήρους απασχόλησης και επί το πλείστον είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σε ορισμένους μάλιστα κλάδους οι συμβάσεις αυτές καλύπτουν το 30%-40% των εργαζομένων. Ετσι δημιουργήθηκε μια κατηγορία «περαστικών» εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, που κάνει πολύ δύσκολη και τη δουλιά των συνδικάτων.

Το «35ωρο» υπολογίζεται σε ετήσια βάση, δε σημαίνει, δηλαδή, ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάθε βδομάδα 35 ώρες, αλλά ο εβδομαδιαίος χρόνος φτάνει μέχρι και τις 42 ώρες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση διαφέρει από επιχείρηση σε επιχείρηση και από κλάδο σε κλάδο και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την παρουσία και δράση του κάθε συνδικάτου. Δηλαδή, στην πράξη δημιουργήθηκαν διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα. Αν και ο γγ της CGT τόνισε ότι ο χρόνος εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκε, εντούτοις όπως είπε, οι εργοδότες επιδιώκουν μέσα από τον τρόπο εφαρμογής του να αφαιρέσουν εργατικά δικαιώματα, να μη δώσουν αυξήσεις στους μισθούς και να αυξήσουν την ένταση της εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ