Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Η πρώτη «βολή» στα αντεργατικά μέτρα
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 28 του Νοέμβρη της ΑΔΕΔΥ και των οικοδόμων, αλλά και στις 27 - 28 του ίδιου μήνα σε κλάδους του δημόσιου τομέα, απαντούν στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης

Την πρώτη απάντηση των εργαζομένων στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά την παρουσίασή του αποτελεί η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τηςΑΔΕΔΥ στις 28 του Νοέμβρη, που εκφράζει τις αγωνιστικές διαθέσεις τους και τη στάση των ταξικών δυνάμεων. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αθήνα, στον πεζόδρομο της Κοραή, στις 11 το πρωί.

Στο δρόμο του αγώνα θα βρεθούν την ίδια μέρα οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι της Λέσβου από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στις 27 και 28 του Νοέμβρη απεργούν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα, οι συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Αθήνα στις 28 του Νοέμβρη.

Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να προετοιμαστούν για να δώσουν μαχητικό «παρών» στην πανεργατική απεργία, που θα γίνει την πρώτη μέρα συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, ανακοινώθηκε και η απόφασή της για συλλαλητήριο την πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2001. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, λεκτικά τουλάχιστον, ήταν πιο αυστηρός: «Η απεργία αποτελεί απάντηση στη σκληρή πολιτική λιτότητας», «Η κυβέρνηση με ιδιαίτερη πρόκληση εμπαίζει τους εργαζόμενους».

Στη συνέντευξη αναπτύχθηκαν δύο κεντρικά ζητήματα, η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική και το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης. Καταγράφηκαν οι απώλειες των εργαζομένων στο δημόσιο, που φτάνουν το 25% την τελευταία δεκαπενταετία, ενώ οι αμοιβές των εργαζομένων είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Επίσης, η εξέλιξη του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική του 2000, διαμορφώνει νέες απώλειες.

Επισημάνθηκε επίσης ότι η ΑΔΕΔΥ δε θα συμμετάσχει στον «κοινωνικό διάλογο» για το ασφαλιστικό, ωστόσο ο πρόεδρος μίλησε για διάλογο σε «διμερή βάση» ΑΔΕΔΥ-κυβέρνησης, που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στη νομιμοποίηση των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών μέτρων.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους να μετάσχουν μαζικά και ενωμένα στην απεργία και τονίζει την ανάγκη ανάδειξης των ταξικών χαρακτηριστικών, των βαθύτερων αιτιών των προβλημάτων και την αναγκαιότητα όχι μόνο άμυνας αλλά και αντεπίθεσης για διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Προχωράμε στην απεργία στις 28 του μήνα μετά την επιτυχημένη απεργία στις 10 του Οκτώβρη και το συλλαλητήριο στις 21. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν, αλλά και να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους. Να διαμορφώσουν τον ταξικό προσανατολισμό και την ταξική προοπτική του αγώνα. Καλούμε σωματεία, επιτροπές αγώνα, συντονιστικές επιτροπές, συσπειρώσεις, τα κύτταρα του αναζωογονημένου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να μπουν δυναμικά στον αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ