Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επετειακοί εορτασμοί σε εκρηκτικό κλίμα

TEXΕΡΑΝΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα άρχισαν, χτες, οι δεκαήμεροι εορτασμοί για την 31η επέτειο από την επιστροφή του Ρουχολάχ Χομεϊνί, στο Ιράν, που λειτούργησε ως μοχλός για την τελική πτώση του Σάχη, δέκα μέρες αργότερα, και την ίδρυση Ισλαμικής Δημοκρατίας, ορισμένους μήνες αργότερα μετά την περιθωριοποίηση και τη σταδιακή αιματηρή εξόντωση της οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης, αρχής γενομένης από το κόμμα Τουντέχ, την ηγεσία και τα μέλη του. Με γνώμονα, πάντα, τις τιμές στο πρόσωπο του Χομεϊνί, τον οποίο εκατέρωθεν επικαλούνται, οι δύο πτέρυγες του ιρανικού καθεστώτος, «συντηρητικοί» και «μεταρρυθμιστές» προετοιμάζονται, όπως όλα δείχνουν, για μια σκληρή «αναμέτρηση» δυνάμεων με αφορμή τις ποικίλες συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται.

Χτες, άρχισε και η δίκη άλλων 16 συλληφθέντων στα επεισόδια του Δεκέμβρη, εκ των οποίων οι πέντε κατηγορούνται ως «εχθροί του Θεού», κατηγορία που τιμωρείται με θάνατο. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν οι χτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του δικαστικού σώματος, Σάντεκ Λαριτζάνι, ότι «δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις που δέχεται για περισσότερες εκτελέσεις κατηγορουμένων», μιλώντας για «πολιτικό αίτημα, που δε συνάδει με το σεβασμό της Σαρία, του ισλαμικού νόμου».

  • Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ΗΠΑ στον Κόλπο. Αυτό υποστηρίζουν δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων («New York Times», «Washington Post») σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον έχει επιταχύνει την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων σε συνεργασία με τους συμμάχους της στον Κόλπο (Κατάρ, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ και διαπραγματεύεται με το Ομάν), «προκειμένου να είναι έτοιμη απέναντι σε μια ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν» ή μήπως το αντίστροφο;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ