Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Εκτεταμένο εμπόριο παιδιών
  • Σύλληψη ομάδας Αμερικανών που επιχειρούσαν τα πάρουν παιδιά από τη χώρα
  • Την ιμπεριαλιστική κατοχή, που επιδεινώνει την κατάσταση, καταγγέλλουν λαϊκές οργανώσεις

Τα παιδιά της Αϊτής μαζί με όσους γονείς επέζησαν προσπαθούν να επιβιώσουν με αφάνταστες δυσκολίες
Τα παιδιά της Αϊτής μαζί με όσους γονείς επέζησαν προσπαθούν να επιβιώσουν με αφάνταστες δυσκολίες
ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.--

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εισβάλει στη σεισμόπληκτη Αϊτή, με πρόσχημα την «ανθρωπιστική βοήθεια», επιχειρώντας να επιβάλουν στρατιωτική κατοχή - πράγμα που όλο και περισσότερες λαϊκές οργανώσεις στη χώρα καταγγέλλουν - στο «στόχαστρο» των διάφορων λεγόμενων μη κυβερνητικών «φιλανθρωπικών» οργανώσεων βρίσκονται τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της τραγωδίας, τα παιδιά. Παιδιά που τα κλέβουν με παράνομες υιοθεσίες, ενώ ήδη υπάρχουν καταγγελίες ότι αναπτύσσεται ένα εμπόριο ανθρώπων ακόμα και ανθρωπίνων οργάνων.

Ενα παράδειγμα μόνο είναι και η σύλληψη δέκα Αμερικανών το περασμένο Σάββατο, καθώς επιχειρούσαν να μεταφέρουν εκτός της Αϊτής 33 παιδιά - ηλικίας 2 έως 12 ετών - στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα ή συγκεκριμένη άδεια.

Οι συλληφθέντες είναι μέλη της Εκκλησίας των Βαπτιστών με έδρα το Αϊντάχο, αλλά και της οργάνωσης «New Life Children's Refuge» και ισχυρίστηκαν πως είχαν «καλές προθέσεις» και πως απλά ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά, μεταφέροντάς τα στη γειτονική χώρα. Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας, Ιβ Κρισταλέν είπε ότι στην υπόθεση φέρεται να ενέχονται και δύο πάστορες (από την Αϊτή και την Ατλάντα), υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «απαγωγή και όχι για υιοθεσία». Από τη μεριά του, ο υπουργός Διασποράς Εντουίν Παρεζόν δήλωσε πως μόνο το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την εξουσία να επιτρέπει την έξοδο ανηλίκων από τη χώρα. Οπως έγινε γνωστό την Κυριακή, η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση «SOS Children's Village» ανακοίνωσε πως τουλάχιστον ένα από τα 33 παιδιά επιμένει πως οι γονείς του είναι ακόμα ζωντανοί.

Μερικοί από τους συλληφθέντες Αμερικανούς
Μερικοί από τους συλληφθέντες Αμερικανούς
Το παράδειγμα της δήθεν «φιλανθρωπικής» οργάνωσης των ΗΠΑ δεν είναι απίθανο να είναι το «δόλωμα» που βγήκε στη δημοσιότητα, ώστε να πέσουν τα φώτα εκεί, προκειμένου να προχωράει από κάτω το εμπόριο παιδιών. Αλλωστε, αυτό το φαινόμενο είναι κάτι σύνηθες εκεί όπου πατάει η ιμπεριαλιστική μπότα. Πάντως, η όποια αϊτινή κυβέρνηση έχει απομείνει ανακοίνωσε αύξηση του επιπέδου επαγρύπνησης στα σύνορα και στο αεροδρόμιο. Επίσης, το Αϊτινό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ευημερίας (IBES), αρμόδιο για τις υιοθεσίες παιδιών στην Αϊτή, ανακοίνωσε αναφορικά και με το συγκεκριμένο περιστατικό αρπαγής παιδιών που βγήκε στη δημοσιότητα, πως καμία άδεια αναχώρησης δεν έχει εκδοθεί για τα παιδιά που έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.

Στο μεταξύ, χτες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανικός στρατός θα επαναλάβει τις πτήσεις απομάκρυνσης βαριά τραυματισμένων από την Αϊτή, καθώς αυτές είχαν σταματήσει την περασμένη Τετάρτη, αφού κανένας δεν αναλάμβανε το κόστος της νοσηλείας των τραυματισμένων.

Τέλος, επιδημιολογικός συναγερμός σήμανε χτες στα δυτικά σύνορα της Δομινικανής Δημοκρατίας με την Αϊτή μετά το θάνατο ιεροκήρυκα από μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Δομινικανής Δημοκρατίας, Μπαουτίστα Ρόχας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ