Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παραμένουν σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών και δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του. Κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης. Η ρίζα του προβλήματος για τις εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών και για τις οικογένειές τους, είναι το γεγονός ότι ζουν σε καθεστώς «πλήρους παρανομίας» ή «ημιπαρανομίας» εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καθεστώς που συμπληρώνεται από το άγριο κυνηγητό, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις απελάσεις, την εργοδοτική και κρατική βία σε βάρος τους.

Η σκοπιά μέσα από την οποία πρέπει να δει κανείς και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, έχουν τη δική τους συμβολή στη δημιουργία του πλούτου και πρέπει να έχουν ισότιμα δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Η μαζική μετανάστευση και προσφυγιά είναι φαινόμενα σύμφυτα με τον ιμπεριαλισμό και οξύνονται ανάλογα με την επιθετικότητά του.

Τα περίπου 250.000 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα βιώνουν την ανασφάλεια και την ανυπαρξία δικαιωμάτων των γονιών τους. Δε γράφονται στα δημοτολόγια, ούτε παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης. Ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να εκδώσουν ούτε διαβατήριο της χώρας προέλευσής τους. Μετά την ενηλικίωση και το αργότερο μέχρι τα 24 χρόνια, ορισμένα παιδιά μπορούν να πάρουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος (5ετή άδεια παραμονής).

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (όπως και η προηγούμενη της ΝΔ) ακολουθεί πολιτική καταστολής και ομηρίας των μεταναστών. Δε νομιμοποιεί τους μετανάστες, υποστηρίζει την απόλυτα ρυθμιζόμενη μετανάστευση ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Ακολουθεί το δόγμα της μηδενικής ανοχής, το «σφράγισμα» των συνόρων, τη δημιουργία διακλαδικών κατασταλτικών οργάνων για τη «θωράκιση των συνόρων» και τη δημιουργία νέων κατασταλτικών σωμάτων (Ακτοφυλακή). Αναθέτει στον «Frontex» να φυλά τα σύνορα και να διαπραγματεύεται ερήμην του ελληνικού λαού - ακόμη και του ελληνικού Κοινοβουλίου - τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία, φυλακίζει ακόμη και ανήλικους μετανάστες... Την περασμένη Πέμπτη αποφασίστηκε η λειτουργία πανευρωπαϊκού παραρτήματος του «Frontex» στον Πειραιά. «Κλείνει» ακόμη περισσότερο τα σύνορα προς την ΕΕ εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ». Αναβαθμίζει τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια:

1. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας - με 5ετή, και οι δύο, νόμιμη διαμονή - αποκτούν ιθαγένεια από τη γέννησή τους μετά από σχετική δήλωση των γονιών τους.

2. Τα παιδιά των μεταναστών, που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση 6 τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου και κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με κοινή δήλωση και αίτηση που υποβάλλουν οι γονείς τους το αργότερο εντός 3 ετών.

3. Η τρίτη γενιά μεταναστών αποκτά αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.

4. Παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 6 χρόνια σχολείο αλλά έχουν υπερβεί το 21ο έτος, μπορούν με μεταβατική διάταξη να πάρουν και αυτά, με δήλωσή τους, την ελληνική ιθαγένεια.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι το δικαίωμα της ιθαγένειας αφορά τα ίδια τα παιδιά. Οι προτάσεις μας για κτήση ιθαγένειας μετά την ενηλικίωση και εφόσον τα ίδια τα παιδιά το επιθυμούν, σε συνδυασμό με τη βασική μας θέση για νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των παιδιών από τη γέννησή τους - ανεξάρτητα από το καθεστώς των γονιών, για εγγραφή σε ειδικά δημοτολόγια και έκδοση πιστοποιητικού γέννησης, για πλήρη κοινωνικά, προνοιακά, εκπαιδευτικά κ.ά. δικαιώματα, για εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των χωρών προέλευσής τους - αφενός καλύπτουν όλα τα παιδιά μεταναστών, αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά να επιλέξουν, όσο το δυνατό πιο ελεύθερα, αν θέλουν την ελληνική ιθαγένεια.

«Πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων»

Το νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης, βάζει μια σειρά όρους και προϋποθέσεις. Για παράδειγμα:

  • Ο μετανάστης θα πρέπει να καταθέτει τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, θα περνά ειδικά τεστ γνώσης της ελληνικής γλώσσας, πολιτικής αγωγής (σ.σ. η περίφημη Αγωγή του Πολίτη) και ιστορίας.
  • Θα πρέπει «να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της χώρας και να διαθέτει βασική γνώση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας».
  • Προβλέπονται μια σειρά πράξεις που αν ο μετανάστης τις έχει κάνει δεν θα μπορεί να πολιτογραφηθεί Ελληνας. Σ' αυτές περιλαμβάνονται π.χ.: Η σχέση του με την «τρομοκρατία», που χωρά τα πάντα, όπως τη συμμετοχή σε αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, απεργία, πολιτική οργάνωση. Η «αντίσταση κατά της αρχής», που στην ουσία θέτει το μετανάστη όμηρο των διαθέσεων των δυνάμεων καταστολής. Η εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη σε μη νόμιμους μετανάστες. Δηλαδή, ο νόμιμος μετανάστης θα πρέπει να καταδίδει τον μη νόμιμο ή να τον πετά στο δρόμο...

Είναι προφανές ότι προτείνεται ένα είδος σύγχρονου «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων». Με βάση αντίστοιχες διατάξεις, σε μια σειρά κράτη της ΕΕ, οι μετανάστες υποχρεώνονται να υπογράφουν συμβόλαια υποταγής στην αστική νομιμότητα και βρίσκονται υπό συνεχή απειλή αφαίρεσης της ιθαγένειας. Επιπλέον, θεμελιώδεις «αρχές» της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι η αποδοχή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο ανταγωνισμός ή η μοιρολατρία, η υποταγή και η διαπαιδαγώγηση σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, ο κοσμοπολιτισμός ή ο εθνικισμός, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό που επιδιώκεται είναι η ενσωμάτωση των μεταναστών στις καπιταλιστικές «αρχές» και στην αστική «νομιμότητα», η χειραγώγησή τους (και για ψηφοθηρικούς λόγους).

Επικίνδυνες θέσεις

Το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή τις ρυθμίσεις για την ιθαγένεια, ειπώθηκαν πολλά. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες αντιρατσιστικές οργανώσεις ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σαν το «φάρμακο» που θα γιατρέψει τα προβλήματα των μεταναστών. Από την άλλη, ο ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των μεταναστών. Τόσο οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι η απόδοση εύκολης ιθαγένειας είναι προοδευτική δήθεν εξέλιξη, όσο και εκείνες που θεωρούν εθνική μειοδοσία την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε «μη Ελληνες το γένος», είναι εξίσου επικίνδυνες για την εργατική τάξη και το λαό.

Η πρώτη άποψη, που εκφράζει τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και η δεύτερη που εκφράζει τον εθνικισμό του, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος. Η πραγματική προοδευτική διέξοδος βρίσκεται στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες σε κάθε χώρα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που θα συμβάλει και στη διεθνή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η ιθαγένεια, όπως και όλα τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα, έχει ταξική διάσταση. Η ιθαγένεια δε λύνει από μόνη της τα σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα των μεταναστών, γιατί η αιτία τους είναι ταξική. Η παραχώρηση ιθαγένειας από τα καπιταλιστικά κράτη σχετίζεται με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου, με τους όρους εκμετάλλευσης της ξένης εργατικής δύναμης και ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Οι έννοιες της εθνικής συνείδησης και του πατριωτισμού δεν εξαρτώνται από τη γενεαλογική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν οι εθνικιστές, με πρώτο το ΛΑ.Ο.Σ. Ούτε είναι έννοιες ταυτόσημες στη συνείδηση των αντίπαλων τάξεων της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί του κοσμοπολιτισμού. Το εθνικό συμφέρον της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων είναι να παλέψουν για να γίνουν πραγματικά νοικοκύρηδες στον τόπο που παράγουν πλούτο.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ