Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ - ΑΕΚ 4-4
Οπου τολμούν οι αετοί

Κορυφαία ήταν η απόδοση του Βασίλη Τσάρτα

Sportidea

Κορυφαία ήταν η απόδοση του Βασίλη Τσάρτα
«Σκοτσέζικο ντους» πραγματικότητας, αλλά και συναισθημάτων. Οσο οξύμωρο και αν φαίνεται, η ΑΕΚ επιστρέφει από το «BAY ARENA» με 4-4 απέναντι στην πρωτοπόρο Γερμανίας Μπάγερν, αλλά η χαρά διαδέχεται την πικρία και τούμπαλιν! Γιατί; Η επίθεση και τα χαφ των «κιτρινόμαυρων»... παρέδιδαν μαθήματα ποδοσφαίρου και οι φιλοξενούμενοι «αγκάλιαζαν» την πρόκριση. Αντίθετα η άμυνα σε... ρεσιτάλ αυτοκαταστροφής, «επέστρεψε» τις πιθανότητες στο 50-50.

Ξεπερνώντας τις ελπίδες ακόμα και του πιο αισιόδοξου οπαδού της, η ΑΕΚ υπερσκέλισε τα προβλήματα και τον κακό εαυτό της. Μπήκε αποφασισμένη και όχι μόνο ήθελε, αλλά μπορούσε! Μόλις στο 5' μάλιστα με τον Λάκη, αποκτά την πρωτοπορία. Η «αεράμυνα» την προδίδει εις διπλούν (24', 42' Κίρστεν), αλλά παρ' όλα αυτά δεν το βάζει κάτω. Με το «καλημέρα» στην επανάληψη (46') ο Νάβας ισοφαρίζει, αλλά πριν... κοπάσουν οι πανηγυρισμοί (48') ο Κόβατς ξαναδίνει την πρωτοπορία στους γηπεδούχους. Και πάλι αγωνίζεται ως μεγάλη ομάδα. Δεν κλείνεται, δε χάνει την ψυχραιμία της. Στο 55' με πέναλτι του Τσάρτα ισοφαρίζει και στο 79' πάλι με τον Νάβας «παίρνει κεφάλι». Και ενώ οι περισσότεροι δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και η μεγαλειώδης νίκη δείχνει κοντά, μια... ανάσα πριν τη λήξη τα μετόπισθεν ξανακάνουν το «θαύμα» τους. Ο Ραμέλοφ ισοφαρίζει και οι «κιτρινόμαυροι» σε ρυθμούς «DT» πηγαινοέρχονται από το ζενίθ στο ναδίρ.

Οι κυπελλούχοι Ελλάδας με προεξέχοντες τους Τσάρτα, Νικολαΐδη, Νάβας έπαιξαν ψυχωμένα, έξυπνα, πειθαρχημένα. Διέθεταν φαντασία, δυνάμεις, θέληση. Πρέσαραν συνεχώς, κάλυπταν χώρους και έβγαιναν σχεδόν υποδειγματικά στην αντεπίθεση. Ομως την προσπάθειά τους κατέστρεφε συνεχώς η άμυνα. Λάθη που δε δικαιολογούνται ούτε σε αλάνες, πόσο μάλλον από διεθνείς παίχτες... Από την άλλη οι Γερμανοί δεν περίμεναν τέτοια ΑΕΚ. Σαφώς κατώτεροι του αναμενομένου και των δυνατοτήτων τους, αιφνιδιάστηκαν και φάνηκαν ανήμποροι ν' αντιδράσουν. Το πέτυχαν χάρη στο μνημειώδες πείσμα τους, αλλά και τη... βοήθεια των «κιτρινόμαυρων» μετόπισθεν. Φυσικά η ελληνική ομάδα παραμένει «ζωντανή» στην υπόθεση πρόκριση. Μόνο που μ' άλλον... αέρα, επιλογές και προοπτικές θα υποδεχόταν τους Γερμανούς αν είχε κερδίσει, απ' ό,τι τώρα. Γιατί, μην ξεχνάμε, πως η Μπάγερν παραμένει μια σημαντική γερμανική ομάδα. Στη ρεβάνς λοιπόν δεν επιτρέπεται επανάληψη τέτοιων λαθών, γιατί ίσως αποβούν μοιραία.

Ο Γιάννης Παθιακάκης απέφυγε να σχολιάσει (προς το παρόν) την ευκολία με την οποία η ομάδα του δέχεται γκολ, ακόμα και στις καθυστερήσεις, αρκούμενος στο γενικό «Στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αυτά». Κατά τ' άλλα ανέφερε: «Τώρα χρειάζεται προσοχή διότι οι γερμανικές ομάδες έχουν την ικανότητα να παίρνουν αποτελέσματα όταν παίζουν εκτός έδρας. Πρέπει να έχουμε την τύχη με το μέρος μας στη ρεβάνς, αλλά και να επαναλάβουμε την προσπάθεια που κάναμε σήμερα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ».

Ιδιαίτερα γαλαντόμος παρουσιάστηκε ο Μπέρτι Φογκτς: «Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ. Οταν σημειώνεις τέσσερα γκολ εκτός έδρας σε ευρωπαϊκό αγώνα, πρέπει να φεύγεις νικητής από το γήπεδο. Η ΑΕΚ είναι πολύ ισχυρός αντίπαλος, αλλά και εμείς ήμασταν πολύ ευγενικοί οικοδεσπότες για την ελληνική ομάδα. Αν και είναι ακόμα μακριά τα Χριστούγεννα, εμείς κάναμε τα δώρα μας στην ΑΕΚ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι παίκτες μου είχαν το ηθικό να φτάσουν στο 4-4, έστω και στο 90+. Παίξαμε το πρώτο ημίχρονο στο Λεβερκούζεν και στην Αθήνα θα παίξουμε το δεύτερο, ελπίζοντας να πάρουμε εμείς την πρόκριση».

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Ματίσεκ, Κόβατς, Νοβότνι, Ζίφκοβιτς, Πόντε (46' Σνάιντερ), Ζε Ρομπέρτο Κίρστεν, Ρινκ (66' Μπρντάριτς) Οβίγκε, Νόιβιλ, Ραμέλοφ.

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Ράμος, Κωστένογλου, Τσάρτας (90' Κωνσταντινίδης) Νικολαΐδης (85', Σαβέβσκι), Ζήκος, Κασάπης, Λάκης, Ρούις (79' Κοπιτσής), Καψής, Νάβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ