Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανταγωνισμός μεγάλων μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι σκληρή η «απελευθερωμένη» αγορά ενέργειας και άδικη...

Η ΔΕΗ διατηρεί πάνω από 30 κατηγορίες τιμολογίων. Κάποια είναι χαμηλότερα και άλλα υψηλότερα, με μοναδικό σκοπό να βγαίνει στο μέσο όρο το κέρδος που θεωρεί συμφέρον της.

Ηρθε η αυστριακή «Verbund» και «χτυπά» τα υψηλότερα τιμολόγια, προσφέροντας εκπτώσεις, αφού δεν έχει «χασούρα» από τα χαμηλότερα.

Εκεί έγινε ο «χαμός». Βγήκε η ΔΕΗ και κατηγόρησε την τακτική της ανταγωνίστριας εταιρείας. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει τη σύσταση ειδικού ταμείου στο οποίο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα καταβάλουν ένα αναλογικό ποσό για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Κάτι που θα ακύρωνε - λένε οι πληροφορίες - και τη δυνατότητα της αυστριακής εταιρείας για εκπτώσεις.

Ωστόσο, η «Verbund» έχει δηλώσει ότι χρεώνει και τις ΥΚΩ στα τιμολόγιά της. Αν και δεν είναι δεδομένο ότι τις ...καταβάλλει, καθώς έχει προσφύγει δικαστικά για το ζήτημα.

Τι μένει στο τέλος; Οι πληροφορίες που θέλουν τη ΔΕΗ να ζητά τη συρρίκνωση του αριθμού των τιμολογίων της από τη μία και την κάλυψη κάθε είδους υπηρεσίας που μπορεί να θεωρηθεί ως «κοινωνική» από το κράτος.

Ποιος θα πληρώσει τελικά τα κέρδη που αξιώνουν τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ανταγωνιστές της; Μα τα λαϊκά νοικοκυριά. Μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει τα τιμολόγια να εκτιναχθούν. Από το 2011 ο λογαριασμός του ηλεκτρικού θα αποτελέσει έναν ακόμη μεγάλο βραχνά για τις οικογένειες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ