Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα φιλιά

Εχουν γίνει επανειλημμένες αναφορές στη δύναμη της εικόνας.

Και ασφαλώς καλύτερα απ' όλους αυτό το ξέρει η τηλεόραση και το χειρίζεται κατ' επανάληψιν ή κατά κόρον.

Πιθανόν, αυτή η επανάληψη να είναι μέρος από τη διαδικασία πλύσης εγκεφάλου, που έχει γίνει ένα μεγάλο κεφάλαιο και διαρκώς επεξεργαζόμενο, όσον αφορά στις μεθόδους να αποβεί αποτελεσματικότερο και πειστικότερο το σημαίνον.

Οπως η σκόνη πλυσίματος ηλεκτρικών πλυντηρίων που το συστήνουν κάποιες δεκάδες κατασκευαστές παρόμοιων εξαρτημάτων νοικοκυριού.

Με τον ίδιο τρόπο, βλέπουμε αναγκαστικά τα φιλιά που ανταλλάσσουν οι εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι, απεσταλμένοι και μονιμότεροι, μεταπηδήσαντες από τον ένα κομματικό χώρο σε κάποιον άλλον, προς χάρη μιας επαγγελματικής αποκατάστασης με πολλά πλεονεκτήματα.

Συμβαίνει συχνά πριν τα φιλιά να έχουν επικρίνει, επιτιμήσει, ανακρίνει, υποδείξει, υπονοήσει, απειλήσει, τιμωρήσει, ή εξαντλήσει κάθε δύναμη του απέναντί τους. `Η ακόμα και να τα συνεχίζουν μετά.

Αναρωτιέται κανείς αν αυτή η επαφή, αυτά τα φιλιά, που συνοδεύονται από χαμόγελα, μοιάζουν με αυτό που λέμε «ήλιος με καρφιά», αν είναι μια πολιτική υποκρισία, που αποσκοπεί να πείσει το κοινό ή μάλλον τους λαούς των χωρών που αντιπροσωπεύουν, για τις καλές και φιλικές σχέσεις και τα συναδελφικά αισθήματα από τα οποία διακατέχονται προς τους ομότιμούς τους. Τι λέξη κι αυτή;

Είναι αμφίβολο, ή και αδιανόητο, όλοι αυτοί που αποφασίζουν για την ευμάρεια και την ευημερία των λαών να αγαπιούνται μεταξύ τους και παρά τη συχνότητα των συναντήσεών τους να δίνουν ο ένας στον άλλο φιλιά, ακουμπώντας τις παρειές τους.

Ετσι, στα δελτία ειδήσεων επαναλαμβάνονται κάποιες τέτοιες βιντεοσκοπημένες σκηνές και θολώνουν τα νερά στα οποία μας οδηγούν για να μας αφήσουν να πνιγούμε ή αν θα μας τραβήξουν από τα μαλλιά για να σωθούμε.

Στις αγγλοσαξονικές χώρες, που έχω ζήσει ή ταξιδέψει, δεν έχω δει άντρες να ανταλλάσσουν φιλιά. Στις μεσογειακές είναι πιο συνηθισμένο, πιθανόν και στις αραβικές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σπάνιο, γιατί υπάρχει η υποψία της σεξουαλικής ιδιαιτερότητας, εκτός αν κάποιος την έχει δηλώσει δημόσια.

Το περασμένο καλοκαίρι, με την εμφάνιση της καινούριας γρίπης, εμφανίστηκε και ο Πρόεδρός τους και έδωσε κάποιες απλές συμβουλές στους πολίτες.

Να πλένετε τα χέρια σας, και να μην ανταλλάσσετε φιλιά.

Αν και στην οικογένειά μας δεν υπήρξαμε τόσο διαχυτικοί, μια κληρονομιά από τη μητέρα μας, ακολούθησα τις προστατευτικές συμβουλές και με τις αδελφές μου κόψαμε τα φιλιά, ακόμα και τις χειραψίες. Οχι από μικροβιοφοβία, αλλά για να απαλλάξουμε η μία την άλλη από τις επακόλουθες ταλαιπωρίες.

Είναι πιο κοινωνικό να προτιμάει κανείς τα φιλιά από τις γροθιές, αλλά ποιο είναι το κίνητρο και στη μια και την άλλη περίπτωση;

Καμιά φορά, αν έκανα κάποια αταξία ή παραπάτημα, πλησίαζα τη μαμά μου και της έδινα ένα φιλί στο μάγουλο.

Τι είναι αυτό; Το φιλί του Ιούδα;


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ