Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τρέχει για τον «Καλλικράτη»

Την ...ανησυχία τους να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα ώστε να προετοιμαστεί και να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο «Καλλικράτης» εξέφρασαν χτες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Μπροστά στην πρεμούρα αυτή, η ΚΕΔΚΕ φαίνεται να «ξεχνάει» ακόμα και αυτά τα περιορισμένα οικονομικά αιτήματα που έθεσε στο πρόσφατο συνέδριό της ως προϋπόθεση για να ανάψει το πράσινο φως στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης, προβάλλοντας ως θετική την ικανοποίηση των αυτονόητων: Την απόδοση δηλαδή της δεύτερης δόσης των παρακρατηθέντων (τα οποία έχουν υπολογιστεί λανθασμένα σε μόλις 1,7 δισ. ευρώ), την καταβολή μέρους οφειλών του κράτους και την επιστροφή 80 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν παρακρατηθεί από τα ταμεία των δήμων για την υλοποίηση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων, το οποίο και ματαιώθηκε. Την ίδια ώρα, κουβέντα δεν ψέλλισε το ανώτατο συλλογικό όργανο για τις μειώσεις σε κοινωνικές δαπάνες που προβλέπονται, επιβεβαιώνοντας την έγνοια της ΚΕΚΔΕ για τη ...συμβολή των δήμων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία (σ.σ. όπως παραδέχτηκε και στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου) και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η πολιτική βούληση της ΚΕΔΚΕ να προχωρήσει ο «Καλλικράτης», η δημιουργία δηλαδή μεγαλύτερων διοικητικών μηχανισμών, με τη μείωση των δήμων, οι οποίοι θα μπορούν πιο εύκολα να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις, να προωθούν ελαστικές μορφές εργασίας και αντιλαϊκές πολιτικές, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος. Ο ίδιος θύμισε ότι με συντριπτική πλειοψηφία η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να προχωρήσει, με οποιουσδήποτε όρους, ο «Καλλικράτης», στο πλαίσιο και του Συμφώνου Σταθερότητας που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. «Το συναποφασίσατε κι έχετε σοβαρή ευθύνη», υπογράμμισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, προβλέπεται η λειτουργία των δήμων με το «εντέλλεσθαι». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Επιτροπή Παρακολούθησης του υπουργείου Εσωτερικών έχει καταληχθεί ότι ο έλεγχος νομιμότητας της λειτουργίας των δήμων θα ασκείται από ένα μονοπρόσωπο όργανο, απέναντι στις αποφάσεις του οποίου δε θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής. Παράλληλα, προς χάριν της δήθεν ομαλής λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, αναζητείται λύση στην περίπτωση που η πρώτη παράταξη απωλέσει την πλειοψηφία της, λόγω ανεξαρτητοποίησης συμβούλου ή συμβούλων. Ενώ θεωρείται δεδομένος ο έλεγχος γενικά των παρατάξεων που θα πρέπει να υποβάλλουν κανονισμό λειτουργίας και οικονομικά στοιχεία.

Στο μεταξύ συζητείται η μεταφορά στους ΟΤΑ αρκετών κρατικών αρμοδιοτήτων όπως η πρωτοβάθμια περίθαλψη, το κτηματολόγιο, τα λιμενικά ταμεία, ο ΕΛΓΑ, οι λαϊκές αγορές, η αδειοδότηση βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων παράλληλα με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκτεταμένη συζήτηση έγινε στην Επιτροπή για την Πολεοδομία, με δεδομένη την απόφαση μεταφοράς της στους δήμους.

Πρακτικά αδύνατη θεωρήθηκε η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι τις 15 Μάρτη, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη να εκτιμά ότι «πρέπει να ξεχάσουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πριν το Πάσχα». Θεωρείται δε ότι το νομοσχέδιο θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς διατάξεις του θα χρειαστούν νέα κωδικοποίηση, κάτι που είναι χρονοβόρα διαδικασία, όπως και το χωροταξικό που αναμένεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ