Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση διαρκείας χωρίς προηγούμενο

Με δηλώσεις και δημοσιεύματα, η πλουτοκρατία ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές για σαρωτικές και μόνιμες ανατροπές

Τροχιοδεικτικές βολές για μια χωρίς προηγούμενο επίθεση διαρκείας στο σύνολο των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων ρίχνουν οι τεχνοκράτες της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το λαό και να επιβάλλουν τα χειρότερα που έρχονται.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ισχυρίστηκε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι εξαιρετικά επώδυνη και θα απαιτήσει παρατεταμένες προσπάθειες «10 ή 20 χρόνων», με «αναπόφευκτες τις θυσίες» στο επίπεδο των μισθών, ενώ θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα μια «μικρότερη ανάπτυξη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας προχτές το βράδυ σε εκδήλωση της οικονομικής εφημερίδας «Financial Times Deutschland», ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, και συνδράμοντας την κυβερνητική επιθετικότητα τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει ένα πραγματικό πρόγραμμα σταθερότητας».

Ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι «η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να σώσει τον εαυτό της», σημειώνοντας ωστόσο ότι το ύψος της βοήθειας θα είναι πολύ μικρότερο από τα 20 - 25 δισ. ευρώ που υποστήριζε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» και το οποίο έχει ήδη διαψευστεί. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας ίσως θα πρέπει να ενισχυθεί λιγάκι», συμπλήρωσε το στέλεχος της ΕΚΤ. Από την πλευρά του, ο Μερβιν Κινγκ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σημείωσε ότι «η αδυναμία της ευρωζώνης θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αγγλικής οικονομίας».

Τέλος, ο πρόεδρος του αμερικανικού τομέα της «Goldman Sachs», Τζέραλντ Κόριγκαν, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο έρευνας για το ρόλο των τραπεζών στην κρίση, επανέλαβε ότι οι συμφωνίες swap με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σύμφωνες με τους ισχύοντες κανονισμούς. Ακόμα, σημείωσε ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν περιορίζονταν στην Ελλάδα και την συγκεκριμένη τράπεζα.

Τα δικά του εύσημα στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, έδωσε χτες και ο Γ. Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου συγγραφικής ομάδας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Τ. Γιαννίτσης, εμπνευστής του ομώνυμου αντιασφαλιστικού πακέτου επί κυβέρνησης Σιμήτη. Ο Γ. Προβόπουλος έδωσε έμφαση στον «εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα των αλλαγών που απαιτούνται» και εξήρε προσωπικά τον Τ. Γιαννίτση, υπενθυμίζοντας την «υπευθυνότητα» και «αποφασιστικότητα» των πράξεών του. Τις δικές του συστάσεις άλλωστε υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ