Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Σκόπια και Αθήνα ο Νίμιτς

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η διεθνής διάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε χτες ο Μάθιου Νίμιτς (στη ΝΕΤ) ενόψει της επίσκεψής του χτες και σήμερα στα Σκόπια και την Παρασκευή στην Αθήνα.

«Ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και δημιουργικότητα και θα προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει πρόοδος σε αυτήν την επίσκεψη», πρόσθεσε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αντανακλώντας το πνεύμα και των ευρωενωσιακών εκθέσεων που επιδιώκουν να αποσυνδέσουν το ζήτημα της ονομασίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Από τα Σκόπια ο Μ. Νίμιτς δήλωσε χτες ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε ότι έχει κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. «Θεωρώ ότι είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής επισκέφθηκε τελευταία φορά τις πρωτεύουσες των δύο χωρών, τον Ιούλη του 2009. Η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κατατέθηκε τον Οκτώβρη του 2008 και σε αυτήν, μεταξύ άλλων, προτεινόταν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ