Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
και δύο ελληνικές ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΤΑ
Χρυσόσκονη

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μαργαρίτας Μαντά γεννήθηκε από την ανάγκη της ίδιας να μιλήσει για την πόλη της, την Αθήνα, που μεταλλάσσεται και εξαφανίζει το βιωμένο της παρελθόν.

Τρία αδέλφια που πλησιάζουν ή διανύουν ήδη τα σαράντα, τη δεκαετία των υπαρξιακών και όχι μόνο απολογισμών, καθένας τους κουβαλώντας τα ιδιαίτερά του προβλήματα και αναστολές, αντιπαρατίθενται ήδη με την έναρξη του φιλμ για την πώληση της πατρικής μονοκατοικίας και την ανέγερση στη θέση της, από τον αγοραστή, μιας σύγχρονης πολυκατοικίας.

Ο αδελφός, δικηγόρος, επιμένει στην άμεση πώληση, η αδελφή, τραπεζικός, συμφωνεί υπό όρους και η μοναδική που αντιτίθεται κάθετα είναι η συναισθηματική και αποτραβηγμένη μουσικός αδελφή τους. Μέσα από τις παράλληλες ζωές των μικροαστών αδελφών απαριθμούνται, χωρίς καν να αγγίζονται, ένα σωρό προβλήματα των σύγχρονων ανθρώπων και κοινωνιών, όχι απαραίτητα και μόνο της Αθήνας. Η αφήγηση κυλά χωρίς εκπλήξεις, χωρίς ανατροπές, οι χαρακτήρες μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί με υπερβολική συμπάθεια, ενώ όλοι αντιμετωπίζουν αλλήλους με θαυμαστή κατανόηση. Προς το τέλος αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα οδεύουν προς σημαντική βελτίωση. Καλά, τελικά τόσο εύκολο ήταν;

Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Αννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ξανθόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ