Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταξίδια» με Καββαδία και Θεοδωράκη

Νίκος Καββαδίας
Νίκος Καββαδίας
Στον ποιητή Νίκο Καββαδία, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, αφιερώνονται οι συναυλίες της Μαρίζας Κωχ, σήμερα και αύριο (26,27/2, 9.30μμ), στο «Metropolis» (Πανεπιστημίου 54 και Εμμ. Μπενάκη, 210.3306682). Η Μαρίζα Κωχ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αφετηρία την «Fata Morgana» και ενδιάμεσους σταθμούς τη «Θεσσαλονίκη», το «Πούσι», το «Μαραμπού», το «Μουσώνα» και τα «Παραμύθια του Φίλιππου». Συνοδοιπόροι της, τρία μουσικά σχήματα και δύο νέες ερμηνεύτριες, η τραγουδίστρια Ελένη Μπράτσου και η ηθοποιός Μαρία Κλεάρχου. Πιάνο κλασικό: Τάσος Καρακατσάνης, πιάνο ηλεκτρικό: Γιώργος Σαλβάνος. Εναρμόνιση: Τάσος Καρακατσάνης. Στο δεύτερο μέρος («Πάνω στη θάλασσα εγώ τραγουδώ») παρουσιάζεται μελοποιημένη, από την Κωχ, ποίηση του Γ. Σαραντάρη. Πιάνο: Νάσος Γκρόζας. Τύμπανα: Γιάννης Σταυρόπουλος. Στο τρίτο μέρος οι Κώστας Λώλος και Θανάσης Κλεόπας παρουσιάζουν μουσικές του κόσμου.

  • Μια διοργάνωση με παγκόσμια ακτινοβολία υπήρξε το Φεστιβάλ του Πολιτικού Τραγουδιού, στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο. Από το 1970 έως το 1990, το διάσημο Φεστιβάλ αποτελούσε σημείο συνάντησης πολιτικά στρατευμένων μουσικών από ολόκληρο τον κόσμο. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, το φεστιβάλ σταμάτησε. Από το 2000, στο Βερολίνο πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ μουσική και πολιτική» (ο σημερινός προσανατολισμός του εμπεριέχεται στην ονομασία του). Το φετινό φεστιβάλ γίνεται στις 27-28/2. Στο πλαίσιό του στις 28/2 στη Λαϊκή Σκηνή (Rosa Luxemburg Platz) πραγματοποιείται συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με συμμετοχή των Πέτρου Πανδή, Καλλιόπης Βέττα και Γιάννη Ζώτου (με το συγκρότημά του). Στις 27/2, η Καλλιόπη Βέττα εμφανίζεται στο Jazz Club «B flat» του Βερολίνου, συμπράττοντας με τον συνθέτη Γιάννη Ζώτο και το συγκρότημά του, σε μελοποιημένη ποίηση και τραγούδια δίσκων της.
  • Ενα απάνθισμα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, περιλαμβάνονται στο διπλό cd «Τα θεμέλιά μου στα βουνά» (Legend). «Ενα σύγχρονο σπονδυλωτό "χορικό"» σύμφωνα με τον συνθέτη, που ερμηνεύει η Γλυκερία (συμμετέχουν οι Πασχάλης Τερζής, Δημήτρης Μπάσης και Γιώργος Νταλάρας). Το άλμπουμ έγινε χρυσό και χτες γιορτάστηκε το γεγονός με τις σχετικές απονομές στον Μ. Θεοδωράκη, τους ερμηνευτές και τους άλλους συντελεστές. «Ευλογία» χαρακτήρισε η Γλυκερία τη συνάντησή της με τον κορυφαίο Ελληνα συνθέτη, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για το τραγούδι, ξετύλιξε μνήμες, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ