Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αλλεπάλληλες επαφές και ανταλλαγές «πυρών»

TEΧΕΡΑΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ. Χτες, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο, όπου ο ηγέτης της σουνιτικής οργάνωσης «Τζουντουλάχ», Αμπντολμάλεκ Ρίτζι, που συνελήφθη την Τρίτη, ομολογεί ότι υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον. Ο Ρίτζι, η αυθεντικότητα της ομολογίας του οποίου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον τον προμήθευσε με αφγανικό διαβατήριο, παρείχε εξοπλισμό στην οργάνωσή του, είχε δεσμευτεί να παράσχει στην οργάνωση βάση στο Αφγανιστάν και ότι, όταν συνελήφθη, μετέβαινε σε αμερικανική βάση στο Κιργιστάν για να «συναντηθεί με σημαντικό πρόσωπο».

Αμεσα αντέδρασε η Ουάσιγκτον, διαψεύδοντας κάθε επαφή με τη «Τζουντουλάχ», η οποία δρα στη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν. Εχει αναλάβει την ευθύνη για αιματηρές επιθέσεις κατά τεμενών αλλά και για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 40 μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας (και Φρουρών της Επανάστασης) τον Οκτώβριο.

Τις «στενές» σχέσεις Ιράν - Συρίας επανεπιβεβαίωσαν οι πρόεδροι των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Δαμασκό. Ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ, εκτός από υποστήριξη προς το ιρανικό ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, έστειλε και «ένα μήνυμα». Παρέθεσε δείπνο έχοντας από την μία πλευρά του τον Ιρανό Πρόεδρο και από την άλλη τον ηγέτη της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Σέικ Χασάν Νασράλαχ, ο οποίος έκανε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του. Το «μήνυμα» σαφές: ενδεχόμενο πλήγμα στο Ιράν θα έχει «αλυσιδωτές» αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ ολοκλήρωνε τις συναντήσεις του στην Ουάσινγκτον, δηλώνοντας «ικανοποίηση» από την αμερικανική στάση απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Χίλαρι Κλίντον εκτιμούσε ότι όσο η ιρανική στάση δεν αλλάζει, οι επιπλέον κυρώσεις είναι «μονόδρομος» και ότι «μπορεί να έχουν αποφασιστεί εντός των επομένων δύο μηνών».

Ισραηλινή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία έφτασε και στο Πεκίνο, προκειμένου να πιέσει την κινεζική ηγεσία να αποδεχτεί την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ