Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση στη Δυτική Οχθη

Κι άλλες κατοικίες εγκρίνει η ισραηλινή ηγεσία σε εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Οχθη εξαιτίας της ισραηλινής απόφασης να εντάξει σε λίστα της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς δύο μνημεία που διεκδικούνται και από τους μουσουλμάνους, τον Τάφο των Πατριαρχών ή τέμενος Ιμπραχίμι στη Χεβρώνα και τον τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ. Χτες, στην καθιερωμένη προσευχή στο τέμενος Ιμπραχίμι συμμετείχε και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επιδιώκει να προσαρτήσει και τα μνημεία».

Μετά την προσευχή, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και των ισχυρών ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται πάντα στην περιοχή, προκειμένου να προστατεύουν τους περίπου 600 εποίκους που κατοικούν μεταξύ 180.000 Παλαιστινίων στη Χεβρώνα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «σφραγίζει» την ανατολική Ιερουσαλήμ και όλα τα περάσματα προς το Ισραήλ για τα επόμενα 24ωρα, με αφορμή και την εβραϊκή γιορτή Πουρίμ.

Την ισραηλινή κίνηση καταδίκασε χτες και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, που κάλεσε τις αραβικές ηγεσίες, τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την UNESCO, και άλλους διεθνείς οργανισμούς, να παρέμβουν άμεσα προκειμένου η ισραηλινή ηγεσία να υπαναχωρήσει από την «απαράδεκτη απόφασή της που παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης περί σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς κατεχόμενου λαού». Επικρίσεις η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται και από το εσωτερικό. Ενδεικτικό είναι ότι χτες οι τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, που δεν πρόσκεινται στον ίδιο πολιτικό χώρο, κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι «δε μαθαίνει από το παρελθόν», ότι «προκαλεί εντάσεις» και ότι «είναι πυρομανής».

Η ένταση οξύνθηκε περαιτέρω και από δημοσίευμα της «Χααρέτζ», στο οποίο αποκαλύπτεται ότι η ισραηλινή ηγεσία ενέκρινε την οικοδόμηση άλλων 600 κατοικιών στον εποικισμό Πισγκάτ Ζέεβ, στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την πραγματοποίηση, εκ νέου, έρευνας τόσο από τη «Χαμάς» αλλά και από την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα, στις αρχές του 2009, ζήτησε, χτες, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Συνέλευση υιοθέτησε, με ελάχιστες τροποποιήσεις, ψήφισμα που κατέθεσαν οι αραβικές χώρες, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους κυρίως στην ισραηλινή πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ