Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οχι στην ανταλλαγή εδαφών λέει το Βελιγράδι

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα ο Σέρβος υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μίλαν Μάρκοβιτς το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας εύλογα ότι «δεν μπορούμε να ανταλλάξουμε τα δικά μας εδάφη με... δικά μας».

Aφορμή για την παραπάνω δήλωση ήταν η πρόσφατη πρόταση του προέδρου της βουλής των Κοσσοβάρων Αλβανών Γιακούμπ Κρασνίκι περί ανταλλαγής των εδαφών της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο (όπου διαβιεί αλβανική μειονότητα) με σερβοκατοικούμενες περιοχές του βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Πέρα απ' τις αντιπαραθέσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων, το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος όταν το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας της Χάγης ανακοινώσει, μέσα στους επόμενους μήνες την απόφασή του σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου το Φλεβάρη του 2008.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους κατοίκους του προτεκτοράτου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του «Ινστιτούτου Κοινωνικών Πολιτικών της Πρίστινας», πάνω από 150.000 Κοσσοβάροι Αλβανοί προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα από 60 λεπτά τη μέρα, με επιδόματα «πρόνοιας» που δεν ξεπερνούν το μήνα τα 29 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ