Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Εφημεριακό κραχ στα δημόσια νοσοκομεία

Αγριες περικοπές στα προγράμματα εφημεριών που καλύπτουν - λόγω της γύμνιας - και ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σε εφημεριακό κραχ με απρόβλεπτες επιπτώσεις στους ασθενείς στην ώρα της ανάγκης οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση με την επιμονή της για άγριες περικοπές στα προγράμματα εφημεριών, που καλύπτουν, λόγω της μεγάλης γύμνιας, και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη χτεσινή συνάντησή της με την Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θύμισε την τακτική του Χότζα: Αφού, δηλαδή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, ήρθε να διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών ότι αυτή η περικοπή δε θα γίνει για τα κονδύλια των εφημεριών για τους γιατρούς και των νυχτερινών και εξαιρέσιμων για τους υπόλοιπους εργαζόμενους «επειδή οι εφημερίες είναι κρίσιμες για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου» όπως δήλωσε η υπουργός μετά τη συνάντηση. Ωστόσο όμως, ακόμα κι αν δεν ισχύσει η περικοπή του 10%, το εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του 2010 κονδύλι των 395 εκατ. ευρώ για εφημερίες είναι μειωμένο κατά 74 εκατ. ευρώ (-15,8%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009. Απ' την ενημέρωση που έκανε η υπουργός στους γιατρούς προκύπτει ότι τελικά οι συνολικές δαπάνες για εφημερίες για το 2009 είναι 469 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν ακόμα οφειλές 36 εκατ. ευρώ για το Δεκέμβρη του 2009 και επιπλέον 9 εκατ. ευρώ από προηγούμενους μήνες. Για τις πληρωμές των μηνών Γενάρη και Φλεβάρη του 2010 η υπουργός Υγείας το μόνο που υποσχέθηκε είναι η φροντίδα να πληρωθούν με ορίζοντα στο εξάμηνο.

Ο πόλεμος στους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι μέρος του πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση συνολικά ενάντια στους εργαζομένους της χώρας, σχολίασε μετά τη συνάντηση ο Νίκος Μπουντούρογλου, εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ. «Αν, τόνισε, τα νοσοκομεία δε λειτουργήσουν με τα προγράμματα εφημεριών της προηγούμενης χρονιάς - που κι αυτά δεν είναι ασφαλή - τότε θα υπάρξει εφημεριακό κραχ».

Αμέσως μετά τη συνάντηση η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ έκρινε αρνητικές τις απαντήσεις της υπουργού Υγείας και αποφάσισε να εισηγηθεί στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο την ένταση των κινητοποιήσεων.

Καταιγίδα επισχέσεων

Ηδη οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται επί ποδός με κύρια μορφή αντίδρασης την επίσχεση εργασίας.

Οι γιατροί του «Ευαγγελισμού», εκτός απ' την επίσχεση εργασίας, έκαναν χτες συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους γύρω απ' το νοσοκομείο με κύρια συνθήματα: «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, όχι στη λιτότητα και στον αυταρχισμό» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».

Εφημερίες χωρίς γιατρούς

Κλείνουν κλινικές σε ημέρες γενικής εφημερίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επειδή δεν υπάρχουν γιατροί να εφημερεύσουν.

Χτες ημέρα γενικής εφημερίας στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», κλειστές παρέμειναν η Καρδιολογική και η Χειρουργική Κλινική, καθώς οι γιατροί των συγκεκριμένων κλινικών είχαν συμπληρώσει τις τέσσερις εφημερίες που τους αναλογούν κάθε μήνα και δεν υπήρχε άλλο ιατρικό προσωπικό για να εφημερεύσει. Οπως δήλωσαν οι γιατροί του «Αγιος Παύλος», «οι ασθενείς της Καρδιολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής δεν κινδυνεύουν και αντιμετωπίζονται από γιατρούς που δουλεύουν εθελοντικά και δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν».

Επίσης από τις 22 Μάρτη οι γιατροί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ θα εργάζονται εθελοντικά προκειμένου να γίνουν κανονικά οι εφημερίες.

  • Την ίδια ώρα που η υπουργός είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ έξω απ' το υπουργείο Υγείας έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ), αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε με την Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ