Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Απεργούν και σήμερα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων συνδέεται με τη δημιουργία Ενιαίου Αποκλειστικά Δημόσιου Φορέα Ενέργειας, ανέδειξε με χτεσινή συγκέντρωση το Σωματείο Εργατοτεχνιτών στην Πτολεμαΐδα

Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ ενάντια στις περικοπές μισθών, επιδομάτων, τη μείωση των συντάξεων, αποτέλεσμα των σκληρών αντεργατικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ και των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας (ΓΕΝΟΠ) για την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό της δράσης. Προηγουμένως η ΓΕΝΟΠ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνολικά οι εργαζόμενοι να συντονιστούν ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που μεγαλώνει ταυτόχρονα τα αδιέξοδα των εργαζομένων στην Ενέργεια (με απολύσεις, χτύπημα της σταθερής εργασίας κτλ.) και της λαϊκής οικογένειας (με τις συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα). Μαζικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που απασχολούνται μέσω των εργολάβων, εργαζόμενοι με 8μηνες και δίμηνες συμβάσεις, μόνιμο προσωπικό και επιτυχόντες στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ. Απαίτησαν κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, εδώ και τώρα να προσληφθούν και να πάνε στη δουλειά οι 1.600 επιτυχόντες, να μη γίνει καμία προκήρυξη θέσεων για 8μηνες συμβάσεις πριν πιάσουν δουλειά οι επιτυχόντες. Επίσης απαίτησαν 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ενεργειακό κέντρο της περιοχής, ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Βόμβας, πρόεδρος του ΣΕΕΝ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη λειτουργία της ΔΕΗ στο πλαίσιο Ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενέργειας που θα διαχειρίζεται συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια) με κεντρικό σχεδιασμό. Σ' αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων, θα παρέχει ρεύμα και ενέργεια φθηνά για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο της απεργίας είχαν μέχρι χτες τεθεί εκτός λειτουργίας οκτώ μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες δίνονται υποσχέσεις για προσλήψεις - παρά την απαγόρευση που επιβάλλουν ο νόμος που ψηφίστηκε την Παρασκευή - μετά τις 15 Ιούλη. Υποσχέσεις που είτε αποτελούν εμπαιγμό, είτε συνδέονται με παραπέρα μετοχοποίηση της ΔΕΗ και το πέρασμα της πλειοψηφίας των μετοχών της στα χέρια των ιδιωτών. Κάτι που αν συμβεί θα σημάνει επιτάχυνση του χτυπήματος των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ