Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συμφωνία για την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεών τους υπέγραψαν χτες οι ΗΠΑ και η Ινδία. Η συμφωνία προβλέπει την επέκταση των εμπορικών συμφωνιών, ενώ οι ΗΠΑ ελπίζουν να διπλασιάσουν τις εξαγωγές τους την επόμενη πενταετία. Τομείς κοινού ενδιαφέροντος είναι τα έργα υποδομών και η Υγεία, φυσικά για επενδύσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Φάρμακα αξίας περίπου 75 εκατομμυρίων δολαρίων, ανάμεσά τους και μεγάλες ποσότητες αντικαταθλιπτικών «Prozac» και «Cymbalta», αντιψυχωτικά «Zyprexa» κ.ά., έκλεψαν άγνωστοι από αποθήκη της εταιρείας «Eli Lilly & Co» στην πόλη Εϊνφιλντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ, ανακοίνωσε η αστυνομία που εκτιμά ότι τα φάρμακα προορίζονται για τη μαύρη αγορά και πιθανόν για το εξωτερικό.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός «Siemens» ετοιμάζεται να προβεί σε περικοπές τουλάχιστον 1.000 θέσεων από τη μονάδα πληροφορικής SIS, με σκοπό την αναδιάρθρωσή της και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ανακαταμέτρηση ψήφων ζητά, λίγο πριν την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, αν και μέχρι πριν μερικά 24ωρα επέμενε ότι τέτοιες καταγγελίες (που είχαν γίνει από άλλα κόμματα) «είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσής τους επειδή ηττώνται». Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η όψιμη καταγγελία Μάλικι σχετίζεται με τη διαρροή που θέλει τον σημαντικότερο αντίπαλό του, Ιγιάντ Αλάουι, και το κοσμικό σιιτικο-σουνιτικό «Ιρακίγια», να παίρνει ελαφρύ προβάδισμα.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στην απελευθέρωση 178 αιχμαλώτων, πολιτών και στρατιωτών προχώρησαν, χτες, οι σιίτες ένοπλοι Χούθι, που βρίσκονται στη Βόρεια Υεμένη, προκειμένου, όπως τόνισαν, να ικανοποιήσουν και τον τελευταίο όρο που είχε τεθεί στη συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψαν με την κυβέρνηση. Οι Χούθι ζητούν ν' απελευθερωθούν και οι αιχμάλωτοι που κρατά ο κυβερνητικός στρατός.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης, ενώ ήδη έχει καθοριστεί νέα συγκέντρωση κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στις 23 Μάρτη.

KAMΠΑΛΑ.-- Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές που προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Ουγκαντέζο πρόεδρο Γιοβέρι Μουσεβένι να επισκεφθεί μαυσωλείο μελών της βασιλικής οικογένειας Μπουγκάντα στην περιοχή Κασούμπι.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Κροατία για διακρίσεις εις βάρος της εκπαίδευσης 15 μαθητών Ρομά από την επαρχία Μετζιμούριε.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Τουλάχιστον 54 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 98.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Hubert» που έπληξε τη Μαδαγασκάρη. Νωρίτερα, η Αφρικανική Ενωση επέβαλε ταξιδιωτικές, διπλωματικές και τραπεζικές κυρώσεις στη χούντα του Αντρι Ρατζοελίνα ένα χρόνο μετά την παράνομη κατάληψη της εξουσίας στη χώρα.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Ν. Κορέας, Κιμ Τάε Γιουνγκ, δήλωσε χτες ότι η ΛΔ Κορέας ενίσχυσε το πυραυλικό της οπλοστάσιο κατά 25% τα τελευταία δυο χρόνια σε περίπου 1.000 πυραύλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξηση της ισραηλινής στρατιωτικής πίεσης (2024-04-26 00:00:00.0)
Σφυροκόπημα της Σαναά και του διεθνούς αεροδρομίου (2021-12-22 00:00:00.0)
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (2013-01-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-03-20 00:00:00.0)
Λεκτική «κλιμάκωση» ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις (2009-11-18 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη μεθόριο (2009-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ