Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδια η υπογραφή στην ούγια...

Είτε η προσφυγή στο ΔΝΤ, είτε η δήθεν «στήριξη» από την «ευρωζώνη», με τη χορήγηση δανείων στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, μόνο δεινά φέρνει στους λαούς. Κερδισμένο σε κάθε περίπτωση είναι το μεγάλο κεφάλαιο, που στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητάς» του αποσπά νέες φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα από τα κρατικά ταμεία για τις επενδύσεις του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εγκλωβίσει το λαό στο «ψευτοδίλημμα» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή «ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης». Το παράδειγμα της Ουγγαρίας, που προχτές επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός και βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα που επιβάλλονται έχουν κοινή υπογραφή στην ούγια. Η επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σε βάρος του λαού έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την επέλαση της ελληνικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα από ποιο όργανο των ιμπεριαλιστών αναλαμβάνει κάθε φορά να συν-διαμορφώσει την αντιλαϊκή συνταγή.

Η Ουγγαρία το Νοέμβρη του 2008 προσέφυγε στο ΔΝΤ και πήρε δάνειο ύψους 16 δισ. ευρώ. Ακόμα 8 δισ. ευρώ πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 1 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Δεκέμβρη του 2008 η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πήρε μέτρα. Και μόνο η παράθεσή τους είναι αποκαλυπτική, τόσο για το εύρος της επίθεσης, όσο και για την ομοιότητά τους συγκρινόμενα μ' αυτά που πήρε η ελληνική κυβέρνηση. Η ουγγρική κυβέρνηση εφάρμοσε τα εξής - ανάμεσα σε άλλα - μέτρα:

-- Πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τη διετία 2009 - 2010.

-- Περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και της 13ης σύνταξης των συνταξιούχων.

-- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των συντάξεων προς τα κάτω.

-- Μείωση 10% των επιδομάτων αναπηρίας.

-- Στα είδη πρώτης ανάγκης επιβλήθηκε ΦΠΑ 18%.

-- Αύξηση του ΦΠΑ στα υπόλοιπα είδη από το 20% στο 25%.

-- Αύξηση κατά 6% των ειδικών φόρων σε βενζίνη, τσιγάρα και ποτά.

-- Δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνοδεύτηκε από τις απολύσεις 12.000 δημοτικών υπαλλήλων.

-- Περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων στους αγρότες.

-- Αύξηση στις φορολογικές κλίμακες των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

-- Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το 32% στο 27%.

-- Μ' έναν έντεχνο τρόπο μειώθηκε κατά 1% η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων που έφτασε στο 15%! Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά αποφασίστηκε αύξηση της εταιρικής φορολόγησης από 16% σε 19% (αύξηση 3%), την ίδια στιγμή υπήρξε κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης της τάξης του 4% που βάραινε τις επιχειρήσεις!

Τα μέτρα πάρθηκαν με πρόσχημα την εξασφάλιση της «εμπιστοσύνης» των καπιταλιστικών αγορών και τη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών» για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Την πρώτη χρονιά της επιβολής των μέτρων, δηλαδή το 2009, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 17% και η αγροτική επίσης κατά 17%, ενώ τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας ξεπέρασαν το 11%. Αντί άλλου σχολίου, θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε πρόσφατα την ικανοποίησή του για την «αποτελεσματικότητα των μέτρων», βάσει των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός στην Ουγγαρία...


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ