Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Βαθαίνει ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ

Στην ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής παρενέβη ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Η Συνθήκη της Λισαβόνας στόχο έχει να ενισχύσει τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ σε όλους τους τομείς και τα μέτωπα
Η Συνθήκη της Λισαβόνας στόχο έχει να ενισχύσει τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ σε όλους τους τομείς και τα μέτωπα
Tον ισχυρισμό ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας μπορεί να γίνει καταλύτης για την επίτευξη «μιας πραγματικής Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» της ΕΕ ανέπτυξε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, που συγκροτείται με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας.

Αναφερόμενος στη στάση των άλλων χωρών της ΕΕ απέναντι στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έκανε λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της Ενωσης και είπε ότι η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή θύελλα που εξαπέλυσε έχει κάνει και με το παραπάνω «αυτό που της αναλογεί». Κατά τον Δ. Δρούτσα μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η ΕΕ έχει γίνει «πιο δημοκρατική».

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας τόνισε ότι από την τότε ΕΟΚ μέχρι και τη σημερινή ΕΕ, είναι διαχρονικά φανερός ο ταξικός της χαρακτήρας ως Ενωσης του κεφαλαίου, ενώ διαρκώς ενισχύονται τα αντιδραστικά της χαρακτηριστικά. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είπε, εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η οποία συμπλέκεται στενότερα με το ΝΑΤΟ και το δόγμα του προληπτικού πολέμου των ΗΠΑ. Η δε «ρήτρα αλληλεγγύης» που υπάρχει στη στρατηγική συμφωνία, επιτρέπει την επέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας και αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Γ. Τούσσας ανέφερε ότι με τη νέα συνθήκη καταργείται το «βέτο» για σημαντικά ζητήματα, αποδυναμώνονται οι μικρές χώρες και θεσμοθετούνται μια σειρά νέων θεσμών καταστολής. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, πρόσθεσε, θα είναι ένας ακόμα θεσμός που θα παίξει το ρόλο του αυτόνομου πολιτικοοικονομικού στρατιωτικού φορέα για την ενίσχυση της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί «αλληλεγγύης» της ΕΕ προς την Ελλάδα, είπε ότι αυτά ακούγονται παράταιρα και εξέφρασε την ανησυχία του για τα ανταλλάγματα που έδωσε στους ιμπεριαλιστές ο πρωθυπουργός στα πρόσφατα ταξίδια του σε Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ. Καταλήγοντας είπε ότι σήμερα χρειάζεται ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου ενάντια στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ