Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενιαία επίθεση και νέο αντιλαϊκό «πακέτο» τον Απρίλη

Προκλητικές για τους εργαζόμενους και το λαό οι δηλώσεις μετά τη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο στις Βρυξέλλες

Μόνο ένα ισχυρό ταξικό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται, όπως επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο στις Βρυξέλλες
Μόνο ένα ισχυρό ταξικό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται, όπως επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο στις Βρυξέλλες
Αλλη μια ισχυρή πολιτική στήριξη στα ταξικά υπέρ του κεφαλαίου μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και τα πρόσθετα που αναμένεται να πάρει μέσα στον Απρίλη - όπως επιβεβαίωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου - πρόσφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο ίδιος παρέπεμψε αόριστα στο μέλλον την ενεργοποίηση του «ευρωπαϊκού σχεδίου ενίσχυσης» της ελληνικής οικονομίας και μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό θα εγκριθεί από όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης. Υποστήριξε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να βοηθήσουν, αν υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ότι τα «μέσα υπάρχουν αν χρειαστεί» και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Δίνοντας συνέχεια στη συζήτηση περί δανειοδότησης της Ελλάδας, τόνισε ότι οι προτάσεις της ΕΕ θα «είναι έτοιμες τον επόμενο μήνα», δηλαδή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης βδομάδας και εξέφρασε την ελπίδα «τα κράτη μέλη να τις εγκρίνουν αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «τη δημιουργία ενός ευρωμηχανισμού στήριξης», ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια και άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προκαλούν το λαό

Κοινή συνισταμένη της στήριξης Μπαρόζο, αλλά και της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι η «Ελλάδα προτιμάει μια ευρωπαϊκή λύση», ήταν η πιστή εφαρμογή των προαποφασισμένων μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, εναρμονισμένη με τις πολιτικές της ΕΕ, επιτίθεται στο εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού.

Κάνοντας αναφορά στα ταξικά μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι εφαρμόζει απαρέγκλιτα το «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», υπογράμμισε ότι «προχωράει ταχύτερα και μακρύτερα» από τους στόχους που είχε θέσει και σημείωσε «ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους».

Δίνοντας το στίγμα της σφοδρής επέλασης που θα ακολουθήσει, τόνισε ότι «πολλά από τα μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάιο έχουν ήδη ψηφιστεί, ενώ άλλα θα εφαρμοστούν μέσα στον Απρίλιο». Εφερε για παράδειγμα τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έλαβε νωρίς δύσκολα πρόσθετα μέτρα».

Στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού και προσπαθώντας να κρύψει ότι τα μέτρα είναι ειλημμένα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η Ελλάδα δανείζεται με παράλογα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι θυσίες των πολιτών να εξανεμίζονται»

Στηρίζοντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο Μ. Μπαρόζο μίλησε για «αξιοθαύμαστα επιτεύγματα» και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Συμμετέχοντας στην προπαγάνδα υποταγής του ελληνικού λαού στην αφαίμαξη του εισοδήματος, ανέφερε προκλητικά ότι «οι προσπάθειες είναι αναγκαίες όχι για να ευχαριστηθούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές, αλλά για το μέλλον και την ευημερία της χώρας».

Θωρακίζουν την Ευρωένωση

Τόσο οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, όσο και του Μ. Μπαρόζο περί ανάληψης πρωτοβουλιών για «συντονισμένη δράση» προκειμένου να εξασφαλιστεί γενικότερα η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, δείχνουν την τάση για παραπέρα θωράκιση της αντιδραστικής ΕΕ, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και την ισχυροποίηση του μετώπου απέναντι στους λαούς.

Ο Μ. Μπαρόζο τόνισε ότι «η οικονομική κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη συντονισμού των κανόνων επιτήρησης βάσης της Συνθήκης της Λισαβόνας» και σημείωσε ότι «σ' αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η ΕΕ». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το παράδειγμα της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για «ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση και βαθύτερο συντονισμό της Ευρωζώνης». Να διασφαλιστούν δηλαδή οι συνθήκες για να θωρακιστεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ώστε να εξασφαλίζει απρόσκοπτα την ενίσχυσή του από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και το φτηνό δανεισμό από τις καπιταλιστικές αγορές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν «πρόκειται να φύγει από την Ευρωζώνη» κάνοντας λόγο για «μηδενική πιθανότητα». Τόνισε όμως ότι αν η «Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται ακριβά» υπάρχουν «όλες οι δυνατότητες και οι πιθανότητες και δεν αποκλείουμε τίποτα» επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση κρατάει «ζεστό» το ενδεχόμενο της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι στη «σύνοδο κορυφής θα κριθεί η σοβαρή, υπεύθυνη και αποφασιστική θέση κάθε χώρας, με συνέπειες και προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βέβαια», υπογραμμίζοντας παράλληλα:«Το ΔΝΤ το αναφέρουμε ως μια δυνατότητα. Γιατί εάν χρειαστεί και όταν χρειαστεί να δανειστούμε, θα πρέπει να δανειστούμε από κάπου, με τέτοιους όρους που να μην είναι οι επιβαρυντικοί όροι που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγκωνισμοί για το «κοκτέιλ» της αστικής διαχείρισης (2013-07-04 00:00:00.0)
Απαράβατες οι ελληνικές δεσμεύσεις στην ΕΕ (2012-05-24 00:00:00.0)
Αναζητά φτηνότερο χρήμα για το κεφάλαιο (2010-03-20 00:00:00.0)
Θερμή στήριξη στο χτύπημα του λαού (2010-03-09 00:00:00.0)
Ενιαίο το αντιλαϊκό μέτωπο της λυκοσυμμαχίας (2010-02-12 00:00:00.0)
Ενισχύστε τη μερική απασχόληση! (2009-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ