Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζικό, λαϊκό ξεπροβόδιο στον ακούραστο κομμουνιστή

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα η πολιτική κηδεία του Τάκη Τσιόγκα

Τιμητική φρουρά με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Τιμητική φρουρά με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
ΣΤΟ Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου από τις 10 το πρωί, η σορός του είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, έγινε, χτες το μεσημέρι, η πολιτική κηδεία του Τάκη Τσιόγκα. Στην τελετή παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της, Αλέκα Παπαρήγα, του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Γιάννη Πρωτούλη και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

ΑΠΟ τις 10 το πρωί, κόσμος πολύς άρχισε να μαζεύεται στο Εργατικό Κέντρο. Καθώς ακούγεται από τα μεγάφωνα το θλιβερό μοιρολόι από το κλαρίνο του μπάρμπα - Τάσου Χαλκιά, η συγκίνηση σχίζει την καρδιά και πλημμυρίζει με δάκρυα τα μάτια.

ΠΑΝΩ στο φέρετρο, στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας του ισογείου, έχει τοποθετηθεί η σημαία του ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης». Στελέχη του Κόμματος εναλλάσσονται στην τιμητική φρουρά.

ΠΛΗΘΟΣ περνά να χαιρετήσει, για ύστατη φορά, τον αταλάντευτο κομμουνιστή, τον ακούραστο συνδικαλιστή, τον ανυποχώρητο λαϊκό αγωνιστή. Να δώσει παρηγοριά στην αγαπημένη του οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του, τη χαροκαμένη μάνα του, την αδελφή του, τους άλλους συγγενείς.

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γι' αυτόν, περνούν μπροστά από τη σορό του οι σύντροφοί του. Δίνουν σιωπηλά την υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα για να διαφεντεύει η εργατιά στην κόκκινη Ελλάδα, τη σοσιαλιστική.

Κατάμεστη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου αλλά και ο δρόμος έξω από το κτίριο, την ώρα της πολιτικής τελετής
Κατάμεστη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου αλλά και ο δρόμος έξω από το κτίριο, την ώρα της πολιτικής τελετής
ΕΡΓΑΤΕΣ και εργάτριες, έφυγαν απ' τη δουλειά λίγο πριν σχολάσει η βάρδια τους για να προκάνουν να πουν το «τελευταίο αντίο» στο δικό τους «καμάρι», τον πρωτοπόρο κομμουνιστή - συνδικαλιστή.

ΑΝΕΡΓΟΙ βρίσκονται εκεί συνεχώς για να του πουν ένα ακόμα «μεγάλο ευχαριστώ» που νοιάζονταν πάντα γι' αυτούς.

ΑΓΡΟΤΕΣ άφησαν, για λίγο, το χωράφι να πάνε κοντά στον εργάτη που, ως χωριατόπαιδο, νοιαζόταν για τα βάσανα και τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς.

ΝΕΟΙ των σπουδών ήρθαν απ' τις σχολές για τον άνθρωπο που δίδασκε, με το παράδειγμά του αγωνιστικότητα, τιμιότητα, ανιδιοτέλεια, ήθος.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους μαζικών φορέων, για ν' αποδειχτεί, και με το θάνατό του, η αναγνώριση και η εκτίμηση που είχε κατακτήσει ως αταλάντευτος κομμουνιστής και ανιδιοτελής αγωνιστής.

ΤΟΝ επικήδειο λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ, εκφώνησε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Ακολούθησαν στο βήμα ο Β. Μεταξάς, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γ. Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κι ο Πάρις Λιόλιος, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Συγκινητικός ο τελευταίος αποχαιρετισμός της Κατερίνας Τσιόγκα, στον αγαπημένο σύντροφό της, στη ζωή και στον αγώνα.


Η τελετή της πολιτικής κηδείας τελειώνει και το φέρετρο του Τάκη το μεταφέρουν έξω, κουβαλώντας το στους ώμους τους ο γιος του μαζί με εργάτες συναδέλφους του. Εργάτριες βγαίνουν από τα παράθυρα του Εργατικού Κέντρου και τον ραίνουν με λουλούδια. Οι γροθιές σηκώνονται σφιγμένες και τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα.

Η ταφή του έγινε στο χωριό του, τη Δολίχη Ελασσονας, τη γενέθλια και πολυαγαπημένη γη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ