Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια και εκβιασμοί στις πλάτες του λαού

Στο παρασκήνιο της αποπροσανατολιστικής συζήτησης για το επιτόκιο δανεισμού, προχωρούν απρόσκοπτα το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών

Τη γρήγορη και συντεταγμένη προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών απαίτησε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από τους υπουργούς της κυβέρνησης, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη τροφοδοτούσαν και χτες τα αποπροσανατολιστικά σενάρια γύρω από την τροποποίηση ή μη του ευρωενωσιακού μηχανισμού στήριξης για τη δανειοδότηση της Ελλάδας.

Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αλλά και του ανταγωνισμού των καπιταλιστικών αγορών για το μοίρασμα των μεριδίων από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε παρασκηνιακό παιχνίδι προκειμένου να:

α) Να διασφαλίσει φτηνότερο δανεισμό και κεφάλαια που θα διοχετεύσει μέσω επιδοτήσεων στην εγχώρια πλουτοκρατία.

β) Να συντηρεί στην επιφάνεια για λαϊκή κατανάλωση το θέμα των «σπρεντ» και των επιτοκίων, όταν την ίδια στιγμή ισοπεδώνει τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

Παιχνίδια στις πλάτες του λαού

Το παρασκήνιο που συντηρήθηκε και χτες γύρω από το κυβερνητικό στέλεχος που φέρεται να διέρρευσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πυροδότησε δήθεν την άνοδο των «σπρεντ», φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές διαστάσεις της συμφωνίας.

Επιβεβαιώνεται ότι πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού, που επανέλαβε και χτες ότι πρόκειται για «συμφωνία για την σταθερότητα της Ευρωζώνης», κρύβονται τα συμφέροντα των καπιταλιστικών αγορών, των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ευρωζώνης αλλά και οι ανταγωνισμοί ΕΕ και ΗΠΑ για το μοίρασμα των αγορών, των επιχειρηματικών συμφωνιών και των σφαιρών επιρροής.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες ο πρωθυπουργός, παρότι χαρακτήρισε ορόσημο τη συμφωνία «στήριξης» της Ελλάδας από την ΕΕ, έσπευσε να σημειώσει ότι «υπάρχουν και νέες προτάσεις που μελλοντικά - όχι άμεσα - θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων», αναφερόμενος σε προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Ευρωπαίοι «σοσιαλιστές» για σύσταση ενός μηχανισμού με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Πρόταση που είχε προαναγγείλει ήδη από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης βδομάδας.

Ερωτήματα για τους τακτικισμούς της κυβέρνησης εγείρονται και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις ισχυρίστηκε ότι «είτε ειπώθηκαν (σ.σ. από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος) και παρερμηνεύτηκαν, είτε παρερμηνεύθηκαν αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκηςέκανε λόγο «για ανοησίες του αισχίστου είδους», σημειώνοντας ότι «όσοι τα αναπαράγουν ρίχνουν νερό στο μύλο των κερδοσκόπων» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αντέδρασε αμέσως, γιατί το «θέμα δεν εκτιμήθηκε ως σοβαρό στην αρχή». Ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει δημαγωγικά ότι «δεν είμαστε χρηματιστές να ασχολούμαστε με τα "σπρεντ", εμάς μας νοιάζει να προωθήσουμε τις αλλαγές».

Δεδομένος ο νέος αντιλαϊκός τυφώνας

Η τακτική των κυβερνητικών στελεχών υπηρετεί τους στρατηγικούς αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς στο παρασκήνιο της αποπροσανατολιστικής συζήτησης, προετοιμάζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς η νέα σφοδρή επέλαση.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός, στην εισηγητική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε δήθεν «να σταματήσει η φημολογία», αναφερόμενος στα σενάρια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι πρέπει «να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Φανερώνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σταθερή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου,καθώς την άμεση αξιοπιστία την έχουμε κατακτήσει ως νέα κυβέρνηση, με νέες αντιλήψεις και αποφασισμένηνα προβεί στις απαραίτητες αλλαγές».

Ο ίδιος κάλεσε τους υπουργούς να «σταματήσουν την εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες και να μπουν συνεχώς και όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση, αλλαγές, από τους θεσμούς μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες». Χρειάζεται τόνισε «συντεταγμένη και γρήγορη όσο γίνεται πιο γρήγορη προώθηση των μεγάλων αλλαγών».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει την κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων σαν «λαϊκή απαίτηση», ισχυριζόμενος ότι «ο ελληνικός λαός απέδειξε αυτόν τον καιρό ότι και ωριμότητα έχει και τις αλλαγές ζητά»! Την ταξική πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας προσπάθησε να την εμφανίσει σαν κοινή υπόθεση εργατών και κεφαλαίου, καλώντας «εργαζόμενους, επιχειρήσεις, φορείς και νεολαία να συμμετέχουν ουσιαστικά ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές».

Στο πλαίσιο αυτών των «αλλαγών», το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χτες το νέο χαράτσι για τους ημιυπαίρθιους χώρους και την επίσπευση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που επιζητά το μεγάλο κεφάλαιο για να προχωρήσει σε νέες κερδοφόρες επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ