Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προς εφ' όλης της ύλης διευθέτηση

Στην Τουρκία για συνομιλίες χτες και σήμερα ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ

Σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση - και όχι μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - με την Τουρκία, προχωρά η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται και από την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα χτες και σήμερα στην Τουρκία.

Στόχος των επαφών του αναπληρωτή υπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα είναι η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού, με την οποία οι δύο κυβερνήσεις φιλοδοξούν να σηματοδοτήσουν την έναρξη των διαδικασιών για διευθετήσεις των «εκκρεμών ζητημάτων», όπως τα αντιλαμβάνεται η Τουρκία.

Χτες, οι δύο πλευρές με συνεντεύξεις που έδωσαν σε ελληνική (στο «Βήμα» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου) και τουρκική εφημερίδα (στη «Σαμπάχ» ο Δ. Δρούτσας) περιέγραψαν τις θέσεις και το πλαίσιο των συζητήσεων.

Η συζήτηση για την οριοθέτηση της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας, από τη στιγμή που η Αγκυρα επιμένει πως υπάρχουν νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστη κυριαρχία, προϋποθέτει συμφωνία των δύο χωρών για το καθεστώς των αμφισβητούμενων από την Τουρκία περιοχών, δηλαδή των συνόρων. Το γεγονός αυτό υπογράμμισε με ένταση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας «είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο και η διευθέτησή της, από νομικής σκοπιάς, διασυνδέεται σε μεγάλο βαθμό με άλλες διαφορές», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πρόσφατων κινήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, επιπλέον, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δηλώνει ότι «οι πλόες είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική» και επιτέθηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας ότι «παραφούσκωσαν» το ζήτημα. Προσθέτει, μάλιστα με νόημα, ότι «υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

Ο Δ. Δρούτσας, σε συνέντευξή του στη Σαμπάχ, επανέλαβε ότι η Αθήνα επιδιώκει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διμερών διερευνητικών συνομιλιών, με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εντός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, που, αν χρειαστεί, θα καταλήξει στο Δικαστήριο της Χάγης. Στο ερώτημα της εφημερίδας ποιο είναι το βήμα στο οποίο αν προέβαινε η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί «θετικό» και «συγκεκριμένο», ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα με ανάλογο τρόπο, ο Δημήτρης Δρούτσας είπε: «Η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Βέβαια, το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα. Εχει διεθνείς διαστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ