Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο «Καλλικράτης» και η προπαγάνδα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οποιος παρακολουθεί τον Τύπο, αναφορικά με τον «Καλλικράτη», θα διαπιστώσει ότι - τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα - ξεδιπλώνεται μια προκλητική συμπαιγνία του υπουργείου Εσωτερικών και μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με σκοπό τον πλήρη αποπροσανατολισμό του λαού. Non paper και άλλα σχετικά έγγραφα προπαγανδιστικού χαρακτήρα, που σκοπό έχουν να εξωραΐζουν το ...καλλικράτειο κυβερνητικό εγχείρημα, όλο αυτό το διάστημα αποστέλλονται από το υπουργείο Εσωτερικών προς συγκεκριμένα ΜΜΕ και από εκεί αναπαράγονται με δημοσιεύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της Παρασκευής για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο νησιωτικό χώρο της χώρας.

Ορισμένοι τίτλοι είναι ενδεικτικοί: «Κάθε νησί και δήμος» έγραφε το «ΒΗΜΑ». «Κάθε νησί αποκτά δική του "κυβέρνηση"», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ». «"Καλλικράτης" ο... θαλασσινός», τιτλοφορούσαν το δικό τους ρεπορτάζ τα «ΝΕΑ» κ.ο.κ. Κοινή συνισταμένη όλων των ρεπορτάζ ήταν η ...διαπίστωση ότι ο «Καλλικράτης» θα αλλάξει το τοπίο στα ελληνικά νησιά δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στους νησιωτικούς δήμους που θα δημιουργηθούν. Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο του non paper που «διέρρευσε» από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ουσία όμως της μεταρρύθμισης είναι διαφορετική. Η δημιουργία μεγάλων αυτοδιοικητικών ενοτήτων, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω της δημιουργίας μεγάλων τοπικών αγορών, αποσιωπάται επιμελώς. Το ερώτημα «για ποιον σε τελευταία ανάλυση γίνεται ο "Καλλικράτης";», ούτε καν τίθεται. Ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση καίριων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η Υγεία και η Παιδεία (με τη μεταβίβαση των σχετικών αρμοδιοτήτων στους δήμους), με αποτέλεσμα να ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες για τα ιδιωτικά συμφέροντα ούτε καν θίγονται. Το γεγονός ότι μαζί με τον «Καλλικράτη» έρχονται χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο περνάει στα ψιλά ή όπου γράφεται - χωρίς να αναπαράγεται στη συνέχεια - γράφεται για να γράφεται και δικαιολογείται με την επίκληση επιχειρημάτων ότι ο δημόσιος τομέας είναι υπερδιογκωμένος και πρέπει να συρρικνωθεί για να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να βγούμε από την κρίση. Πιστή δηλαδή αναπαραγωγή των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο, οφείλουν να ξέρουν την αλήθεια. Πάνω απ' όλα, οφείλουν να οργανώσουν την αντίδρασή τους. Ο,τι καλό έχει ο «Καλλικράτης» δεν είναι γι' αυτούς, δε φτιάχθηκε γι' αυτούς, είναι αντίθετο με τα συμφέροντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ