Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αποφεύγει τη συμμετοχή στη σύνοδο για τα πυρηνικά

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ακύρωσε, την τελευταία στιγμή, τη συμμετοχή του στη διήμερη σύνοδο για «την πυρηνική ασφάλεια και τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων», που διοργανώνει η αμερικανική ηγεσία στην Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου άλλαξε γνώμη μετά από πληροφορίες ότι ..«ορισμένοι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να θέσουν το ζήτημα της ύπαρξης ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου», κάτι που σημαίνει ότι «το Ισράηλ θα γινόταν αφορμή για να αποπροσανατολιστεί όλη η σύνοδος».

Η αμερικανική πλευρά, από την άλλη, απέφυγε να σχολιάσει τον ίδιο τον ισραηλινό ισχυρισμό. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Χάμερ τόνισε ότι «η ισραηλινή αντιπροσωπεία είναι καλοδεχούμενη, όποιος και αν ηγείται». Η αποστροφή του Χάμερ αναφέρεται στον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργό Πληροφοριών και Ατομικής Ενέργειας, Ντον Μεριντόρ, ο οποίος τελικά θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, οι συμμετέχοντες που εκτιμάται ότι θα θέσουν ζήτημα για το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα είναι οι Αίγυπτος και Τουρκία και πιθανότατα θα υποστηριχτούν και από άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Πολλές αραβικές μουσουλμανικές ηγεσίες, τον τελευταίο καιρό, επισημαίνουν ότι την ώρα που κλιμακώνονται οι πιέσεις κατά του Ιράν, δεν είναι δυνατόν το Ισραήλ να μην πιέζεται ώστε επισήμως να τοποθετηθεί σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Συνεχίζεται το σίριαλ

Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα δημοσίευσε, χτες, στην εφημερίδα του «Χααρέτζ», ο δημοσιογράφος Γιούρι Μπλάου, που έχει εγκατασταθεί ως ανταποκριτής στο Λονδίνο, και φέρεται να είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε τα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσε η Ανάτ Καμ, που κατηγορείται για κατασκοπεία όσο υπηρετούσε τη θητεία της. Ο Μπλάου τονίζει ότι η ζωή του μετατράπηκε σε κόλαση από τις μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, υπογραμμίζει ότι όσα δημοσιεύτηκαν «δε βλάπτουν την κρατική ασφάλεια, αλλά την προστατεύουν», επισημαίνοντας ότι αφορούν παραβιάσεις διεθνούς δικαίου από τον ισραηλινό στρατό και άλλα παρόμοια ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ