Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συζήτηση για επιβολή κυρώσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες» χαρακτήρισαν οι πρέσβεις στον ΟΗΕ των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Κίνας) και της Γερμανίας, τον πρώτο γύρο συνομιλιών που είχαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Οπως δήλωσαν οι πρέσβεις μετά το πέρας της συνάντησης, που κράτησε αρκετή ώρα, η συζήτηση θα επαναληφθεί τις επόμενες βδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πρώτο σχέδιο απόφασης που έχει εκπονηθεί από Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, προβλέπει κυρώσεις σε δραστηριότητες και επιχειρήσεις που σχετίζονται με το παραστρατιωτικό σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης», με τους τομείς της ναυτιλίας, των τραπεζών και των ιδιωτικών ασφαλειών αλλά όχι τον ενεργειακό τομέα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επαναλάμβανε ότι η συμμετοχή του πρέσβη της στη συνάντηση δε σημαίνει απαραίτητα υποστήριξη νέων κυρώσεων, μην αποκλείοντας, όμως, και τη συγκεκριμένη προοπτική. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι στο Πεκίνο, έφτασε, χτες, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Σαγιάντ Τζαλίλι.

Στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε, χτες, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα λέγοντας ότι η επιβολή κυρώσεων δεν «εγγυάται» ότι η Τεχεράνη θ' αλλάξει στάση ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα. Συμπλήρωσε, όμως, ότι η σταθερή διατήρηση διεθνών πιέσεων μπορεί, σε βάθος χρόνου, να συνεισφέρει σε πολιτική αλλαγή, καθώς, όπως εκτίμησε, «το ιρανικό καθεστώς δεν είναι ανόητο και γνωρίζει καλά ποιο είναι το συμφέρον του».

Ο Ομπάμα απέφυγε να σχολιάσει την κατηγορία για κατασκοπία που βαραίνει, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών, τρεις νεαρούς Αμερικανούς ορειβάτες που κρατούνται στην Τεχεράνη από τον Ιούλη. Η κίνηση αυτή εκτιμάται από αναλυτές ότι ήταν η «απάντηση» της Τεχεράνης στις αμερικανικές πιέσεις. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να αναμένει την επίσημη στάση της ιρανικής Δικαιοσύνης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στα αποκαλυπτήρια συσκευών φυγοκέντρησης «τρίτης γενιάς» προχώρησε ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε αργά χτες, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας. Η κίνηση αυτή ακολούθησε τις νέες προειδοποιήσεις που εξαπέλυσαν εκπρόσωποι του ιρανικού ΓΕΣ, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράν, τότε θα πληγούν Αμερικανικοί και ισραηλινοί στόχοι τόσο στον Κόλπο όσο και αλλού στον κόσμο «και από συμμάχους του Ιράν σε όλο τον κόσμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει μηχανορραφίες των ΗΠΑ για ανατροπή της κυβέρνησης (2017-06-29 00:00:00.0)
Ελιγμοί Κέρι (2013-11-15 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον (2012-01-03 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις... σε κλίμα συνεργασίας (2009-10-05 00:00:00.0)
Απόφαση των «έξι» ότι συμφωνούν στη διαφωνία τους (2008-09-27 00:00:00.0)
Ολα τα «μέσα» θα χρησιμοποιήσει ο Ομπάμα (2008-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ