Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εναρξη της κατασκευής του «Nord Stream»

ΚΟΛΠΟΣ ΠΟΡΤΟΒΑΓΙΑ.--

Η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream» ξεκίνησε χτες στον κόλπο Πορτόβαγια παρουσία του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και του προέδρου της διεθνούς κοινοπραξίας «Nord Stream AG» και πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (που δε ...χάθηκε για το γερμανικό κεφάλαιο).

Ως «αξιοσημείωτο γεγονός» χαρακτήρισε την έναρξη της κατασκευής ο Μεντβέντεφ ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως ο αγωγός αυτός θα διασφαλίσει την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης «σε τιμές λογικές και αποδεκτές». Προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ.

Σημειώνεται πως η διεθνής κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Gazprom», τις γερμανικές εταιρείες «BASF-Wintershall» και «E.ON Ruhrgas» και την ολλανδική «Gasunie» σχεδιάζει να μεταφέρει από το 2012 και μετά έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη. Δύο παράλληλοι αγωγοί θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ, κάτω από τη Βαλτική στο γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαντ και θα διαπερνούν εκτός από τη Ρωσία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία, παρακάμπτοντας έτσι τους αγωγούς που περνούν μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Πολωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ