Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Η «προσωρινή κυβέρνηση» ενισχύεται

Δε δέχεται διαβουλεύσεις με τον ανατραπέντα Μπακίγεφ, ενώ γίνονται οι πρώτες επαφές με την κυβέρνηση της Ρωσίας

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Οι πρώτες κηδείες των θυμάτων από τις αιματηρές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Κιργιστάν πραγματοποιήθηκαν χτες, ενώ όλη τη νύχτα σημειώνονταν συγκρούσεις καθώς αστυνομικές δυνάμεις - ακολουθώντας προηγούμενες εντολές - άνοιγαν πυρ σε όσους επιχειρούσαν να λεηλατήσουν καταστήματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 67 άτομα.

Ο ανατραπείς Πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να συνομιλήσει με την αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση, αρνούμενος ωστόσο να παραιτηθεί, επιμένοντας πως εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα, που ηγείται της κυβέρνησης, δήλωσε πως δε σχεδιάζει καμία διαπραγμάτευση με τον Μπακίγεφ «καθώς χρησιμοποιεί βία και διοργανώνει ενέργειες σαμποτάζ» και απαίτησε για άλλη μια φορά την παραίτησή του. Σύμφωνα με την ίδια, οι υποστηρικτές του Μπακίγεφ περιφέρονται στους δρόμους και πυροβολούν στο ψαχνό, ενώ έχουν βρεθεί και αυτοσχέδιοι μηχανισμοί σε τρία ξεχωριστά σημεία της πρωτεύουσας.

Πάντως, ο Μπακίγεφ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς πως έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να σκοτώσουν τους διαδηλωτές έξω από το κτίριο της κυβέρνησης. Δήλωσε επίσης πως δεν πιστεύει πως η Ρωσία ή οι ΗΠΑ είχαν εμπλοκή σ' αυτές τις εξελίξεις. Προηγούμενα ωστόσο είχε υποστηρίξει πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ρόλο άλλων χωρών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τονίζοντας πως «τέτοια συντονισμένη επιχείρηση δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό». Πάντως, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ομουρμπέκ Τεκεμπάγιεφ υποστήριξε πως η Ρωσία έχει «παίξει το ρόλο της στην εκδίωξη του Μπακίγεφ» και πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα να μειωθεί η διάρκεια της παρουσίας της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Κιργιστάν», μιας βάσης που ...βοηθά στη συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν.

Ο νέος εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε χτες ότι κινήθηκε η διαδικασία δικαστικής δίωξης κατά του αδερφού και των δύο γιων του Μπακίγεφ καθώς υπάρχουν μαρτυρίες πως οι κατηγορούμενοι έδωσαν διαταγή να πυροβολούνται πολίτες. Δίωξη έχει κινηθεί και εναντίον του δημάρχου του Μπισκέκ.

Αντιπροσωπεία του Κιργιστάν, με επικεφαλής τον προσωρινό πρώτο πρόεδρο της κυβέρνησης Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, αναχώρησε χτες για τη Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους προς αναζήτηση οικονομικής βοήθειας. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ρ. Οτουνμπάγεβα, δίνοντας έτσι άτυπα τη στήριξη του Κρεμλίνου.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκπρόσωπο στη χώρα, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να συμβάλει «σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους» στην εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ