Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στο τερατούργημα!
  • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Αγγελος Τζέκης:  Το νομοσχέδιο χτυπάει το 8ωρο. Το στηρίζουν ο ΣΕΒ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες
  • Τ. Γιαννίτσης: Δογματισμός το... 8ωρο!!!

Με το ΚΚΕ, να προειδοποιεί ότι η προσπάθεια καταστρατήγησης του 8ωρου θα βρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους, και την κυβέρνηση να κάνει λόγο για νέα αναπτυξιακά μοντέλα παραγωγής, ξεκίνησε χτες στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δε θα περάσουν τα αντεργατικά μέτρα!

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις θα βρούν αντιμέτωπους τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, επισήμανε χτες στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δε θα περάσουν έτσι αυτά τα μέτρα. Η εργατική τάξη έχει δώσει δείγματα γραφής» προσθέτοντας ότι «μπορεί να έχετε μαζί σας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά το εργατικό κίνημα άρχισε τους αγώνες. Η ταξική αντιπαράθεση θα έρθει, και εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του». Οπως τόνισε αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ, «μέσα σε αυτούς τους αγώνες οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα βρίσκονται. Κι εδώ πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, υπάρχει η συναίνεση των γνωστών ηγεσιών και των βιομηχάνων».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί προώθησης της απασχόλησης μέσα σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εκείνο που κάνει είναι να ευλογάει τα γένια της. Είναι η μόνη που βλέπει ότι η οικονομία πάει καλά», ενώ «δε βλέπει και δεν παρατηρεί ότι η ανεργία καλπάζει και ξεπερνά το 12%. Δεν παρατηρεί την εισοδηματική πολιτική που είναι μια μακρόχρονη πολιτική λιτότητας», τονίζοντας πως «το ευρω-όραμα της ΟΝΕ είναι αυτό που προκαλεί τα δεινά και την ανεργία». Επίσης, επικαλούμενος τα στοιχεία που κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, σημείωσε πως «υπάρχει δραματική μείωση του κόστους εργασίας, αλλά παράλληλα αύξηση της παραγωγικότητας. Από τον πλούτο που παρήγαγε ο εργαζόμενος λαός δεν καρπώθηκε αυτό που θα έπρεπε να καρπωθεί». Ειδικά όσον αφορά την ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι καν εκσυγχρονιστική. Εκείνο που φέρνει είναι το πισωγύρισμα. Είναι ο εργασιακός μεσαίωνας», τονίζοντας πως το 8ωρο, «την ιστορική αυτή κατάκτηση των εργαζομένων, την ανατρέπει το νομοσχέδιο», αφού «ο σταθερός ημερήσιος χρόνος παύει να υφίσταται. Ο χρόνος εργασίας υπολογίζεται στη βάση ενός ετήσιου μέσου όρου», με αποτέλεσμα «ο εργαζόμενος να μετατρέπεται σε μια άλλη παραγωγική μηχανή που θα αρχίζει και θα σταματά όπως το ορίζει το αφεντικό του. Αυτή είναι η ουσία και ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Χτυπάει το 8ωρο»!

Ο Αγγελος Τζέκης, αναφέρθηκε στο επίμαχο άρθρο 5 του νομοσχεδίου λέγοντας πως «είναι ανεξέλεγκτος ο εβδομαδιαίος χρόνος», με αποτέλεσμα για τον εργοδότη να μειώνεται και εξαλείφεται η ανάγκη των υπερωριών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για μείωση του χρόνου εργασίας, όπως λέει η κυβέρνηση. Ειδικά για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 2 μονάδες που προβλέπεται σε άλλο άρθρο, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα έρθει να το πληρώσει το δημόσιο προς το ΙΚΑ» με το κόστος να υπολογίζεται στα 25 δισ. δραχμές. Επίσης επισήμανε τον κίνδυνο της δυνατότητας που παρέχει το νομοσχέδιο στον υπουργό Εργασίας να ρυθμίζει θέματα με υπουργικές αποφάσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Οσον αφορά την προώθηση της μερικής απασχόλησης που ουσιαστικά στηρίζει το νομοσχέδιο, ο Αγγελος Τζέκης, θύμισε ότι πολλά κράτη της ΕΕ βλέπουν ότι έγινε μπούμερανγκ, αφού έχει επίπτωση και στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα του 35ωρου σημείωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται θετικά «αλλά με πενθήμερο, 7ωρο και αύξηση των αποδοχών»! Τέλος, σχολιάζοντας τη χρήση του ΛΑΕΚ τόνισε ότι «με ξένα κόλλυβα η κυβέρνηση έρχεται να κάνει το μνημόσυνο της εργατικής τάξης».

Δικαιολογία η ανεργία

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης υποστήριξε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας», καθώς και «το πλέγμα καταστάσεων που έχουμε κληρονομήσει από παλιά». Παράλληλα σημείωσε ότι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης μετά την ΟΝΕ είναι «ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης», λέγοντας ότι «η ανάπτυξη σήμερα συνδέεται με ένα νέο μοντέλο και νέους τρόπους παραγωγής», επισημαίνοντας ότι αυτούς ακριβώς εισαγάγει το νομοσχέδιο «ενταγμένο στο συνολικό πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης». Ο υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «δογματικές αντιλήψεις», υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δε συνιστά κατάργηση του 8ωρου.

Το πόσο κακή είναι η «ανεργία ανέλυσε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κ. Κοράκης, προκειμένου να στηρίξει το κυβερνητικό νομοθέτημα, λέγοντας πως «η ανεργία δοκιμάζει μια κοινωνία σε όλα της τα επίπεδα», προσθέτοντας πως «το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να προωθήσει την απασχόληση» και αυτό θα το κάνει «αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις προτάσσεις των κοινωνικών εταίρων». Επισήμανε επίσης ότι «η επιτυχία του στόχου της ΟΝΕ αναγνωρίζεται από όλους ως βήμα θετικό» και «με βάση αυτό θα σχεδιάσουμε την πρόοδο στην παραγωγή με αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου», αφού «η διεύρυνση της απασχόλησης αποτέλεσε κυβερνητική δέσμευση». Τέλος, ως «αντικίνητρο» για τη μερική απασχόληση επιχείρησε να παρουσιάσει τη θεσμοθέτησή της, λέγοντας ότι «αυξάνουμε το μισθό των απασχολούμενων κάτω από 4 ώρες».

Σε μια ομιλία αντικυβερνητικού εντυπωσιοθηρικού χαρακτήρα επιδόθηκε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος, χωρίς να θίγει ουσιαστικά το θέμα των εργασιακών σχέσεων, λέγοντας ότι «το σχέδιο νόμου το οποίο ήρθε στη Βουλή, δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», δηλώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία επί της αρχής θα το καταψηφίσει». Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο εισηγητής του κόμματος, Γ. Αμπατζόγλου, σημείωσε πως «το σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες» δηλώνοντας ότι ο Συνασπισμός θα το καταψηφίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ