Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
«Παρούσες» δηλώνουν οι αναδυόμενες οικονομίες

Οι πρόεδροι της Κίνας Χου Ζιντάο και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα
Οι πρόεδροι της Κίνας Χου Ζιντάο και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Στη Βραζιλία έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον καθώς η χώρα φιλοξενεί από χτες την τέταρτη σύνοδο του IBSΑ, του τριμερές φόρουμ που απαρτίζεται από την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ σήμερα ξεκινά η τριήμερη Σύνοδος ηγετών του BRIC, δηλαδή των τεσσάρων ισχυρότερων αναδυόμενων οικονομιών, που δεν είναι άλλες από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο Σύνοδοι αποτελούν τρόπον τινά συνέχεια της Διάσκεψης για τα πυρηνικά που έγινε στην Ουάσιγκτον και όπου όλες οι «αναδυόμενες οικονομίες» με μεγάλη προθυμία αποδέχτηκαν την «πρόκληση-πρόσκληση» της κυβέρνησης Ομπάμα για συστοίχιση πίσω από το νέο «εχθρό», που δεν είναι άλλος από την «πυρηνική τρομοκρατία». Εντούτοις, οι Σύνοδοι που πραγματοποιούνται από χτες στο Μέγαρο Ιταμαράτι επιδιώκουν βασικά ένα συντονισμό όσο είναι δυνατόν των αναδυόμενων χωρών ώστε να μπορέσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο ιμπεριαλιστικό γίγνεσθαι, δεδομένων των «αδυναμιών» των παραδοσιακών δυνάμεων - ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία - λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει εξασθένιση των θέσεών τους.

Καταρχήν στη Σύνοδο του IBSA, όπου ο οικοδεσπότης Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα υποδέχθηκε τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα και τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, με ατζέντα, σύμφωνα με την εφημερίδα «O Globo», τη συνεργασία των χωρών σε διάφορους τομείς, όπως της τεχνολογίας, της επιστήμης, της ενέργειας κ.ά. Ψηλά στην ατζέντα επίσης είναι το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Αϊτής, ενώ είχαν και συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινικής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι. Οπως αναφέρουν τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομικών πριν την έναρξη της Συνόδου έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τις σχέσεις των τριών χωρών και όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των τριών αυξήθηκαν από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002 στα 11,9 το 2009. Επίσης παράλληλα με τη σύνοδο πραγματοποιούνται σειρά φόρουμ οικονομικών και εμπορικών με τη συμμετοχή επιχειρηματιών σε όλη την πρωτεύουσα.

Σήμερα στο μεταξύ αναμένεται η έναρξη της Συνόδου του BRIC με τη συμμετοχή φυσικά του Ινδού πρωθυπουργού και του Βραζιλιάνου προέδρου καθώς και του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που έφτασε χτες αργά μετά από επίσκεψη στην Αργεντινή όπου δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι παρούσα στη Λατινική Αμερική». O Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο ανακοινώθηκε πως δε θα παρέμενε ως τη λήξη της συνόδου, αφού επιστρέφει στην Κίνα, λόγω του πρόσφατου σεισμού, ενώ ακυρώνεται και η προγραμματισμένη μετά τη σύνοδο περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Πρένσα Λατίνα», κατά τις τριήμερες συνομιλίες των ηγετών της BRIC στο επίκεντρο θα βρεθεί η παγκόσμια οικονομία, η μεταρρύθμιση των διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων, η Ομάδα των 20 (G20) και φυσικά η αναβάθμιση του ρόλου των χωρών αυτών εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και η θέσπιση ενός «παγκόσμιου νομίσματος». Εντούτοις, «κοινή γλώσσα» δύσκολα αναμένεται να βρεθεί καθώς το μεγάλο αγκάθι και στις σχέσεις μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, τις προηγούμενες ημέρες ότι «θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα» η υιοθέτηση μίας «ευέλικτης νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Κίνας» απηχούν αυτές τις αντιθέσεις. Εξάλλου μέχρι τώρα στο κενό έχουν πέσει και οι προσπάθειες της Βραζιλίας και της Κίνας να υιοθετήσουν ένα «κοινό νόμισμα» στις μεταξύ τους συναλλαγές και να παραμερίσουν το δολάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ