Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Διαπιστευτήρια Αλάουι στην Τεχεράνη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διαβεβαιώσεις «συνεργασίας και καλής γειτονίας» έδωσε στην ιρανική ηγεσία αντιπροσωπεία του κόμματος «Ιρακίγια» του Ιγιάντ Αλάουι, το οποίο κέρδισε, με δύο έδρες διαφορά, τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιράκ υπό κατοχή με τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις να έχουν επικεφαλής ή στελέχη που έχουν γίνει γνωστά για τη συνεργασία τους με τις κατοχικές δυνάμεις. Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου και υπογράμμισε ότι το «Ιρακίγια» δεν πρόκειται ποτέ, όσο περνά από τη δικαιοδοσία του, να επιτρέψει την οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά του Ιράν από το έδαφός του, επιδιώκοντας, αντίθετα, περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

Ο Αλί Λαριτζάνι, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί και βελτίωση των σχέσεων, αλλά και εκπροσώπηση με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων του Ιράν στη νέα διακυβέρνηση της χώρας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το «Ιρακίγια» αποτελείται εξίσου από σιίτες και σουνίτες και είχε αναδείξει σε κύριο προεκλογικό του σύνθημα την πάταξη του θρησκευτικού σεχταρισμού.

Επίσης, προεκλογικά, είχε τηρήσει μάλλον αρνητική στάση απέναντι στην Τεχεράνη κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και το, σε μεγαλύτερο βαθμό σιιτικό, κόμμα του «Κράτος Δικαίου». Οπως φαίνεται, όμως, η προσπάθεια του «Ιρακίγια» να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας «περνά» και από την Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ