Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Προς επίσπευση της ενοποίησης των εθνικών εναέριων χώρων

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Πρόσθετη πίεση στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, που αποφάσισε χτες να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενοποίηση του συστήματος των εναέριων χώρων της Ευρώπης, προκάλεσε η νέα έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ που προκάλεσε τμηματικά το κλείσιμο αεροδρομίων της Ιρλανδίας και της Σκωτίας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ιρλανδικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Εαμον Μπρέναν, προέβλεψε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι «αβέβαιο» για τις αερομεταφορές από και προς τη «Γηραιά Ηπειρο» αφού δε φαίνεται να εκτονώνεται σύντομα η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία...

Οσον αφορά τώρα στο χτεσινό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Σιίμ Κάλας διαπίστωσε την ύπαρξη «ευρείας συναίνεσης» και προθυμία ώστε να γίνει «ύψιστη προτεραιότητα» η ενοποίηση των εναέριων χώρων στο πλαίσιο του γνωστού, παλιού σχεδίου «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός».

Οι υπουργοί Μεταφορών από τη Γαλλία, Ντομινίκ Μπουσερό, και από τη Γερμανία, Πέτερ Ραμσάουερ, απαίτησαν μάλιστα τη θέσπιση «ξεκάθαρων κανονισμών» που θα καθορίζουν επακριβώς πότε θα κλείνει ο εναέριος χώρος λόγω π.χ. ηφαιστειακής στάχτης. Αλλοι υπουργοί ζήτησαν «ταχύτερη τεχνολογική ενημέρωση» για τη βελτίωση των τεστ που θα διαπιστώνουν την πυκνότητα ηφαιστειακής στάχτης ώστε να καθοριστούν τα κριτήρια για την ασφάλεια των πτήσεων.

Το σχέδιο «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός» αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ στον εναέριο χώρο του (ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς ή λόγους ασφαλείας, πράγμα που συνδυάζεται και με τους στόχους του ΝΑΤΟ) και την ενοποίηση ή κατάργηση των σημερινών 27 εθνικών κέντρων εναέριας κυκλοφορίας, κέντρων και πύργων ελέγχου σε αεροδρόμια στο όνομα της μείωσης του κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες...

Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για μία ακόμη φορά επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες - μέλη για τη χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων στις αεροπορικές εταιρείες «στο πλαίσιο πάντα των κανόνων της αγοράς». Εντούτοις, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν υποβάλει ως τώρα κανένα αίτημα για τη χορήγηση βοήθειας λόγω των απωλειών (ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ) που υπέστησαν από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θηριώδης έκρηξη με ωστικό κύμα αισθητό σε πλανητικό επίπεδο! (2022-01-22 00:00:00.0)
Αγνοούνται ακόμα δεκάδες άνθρωποι (2014-10-03 00:00:00.0)
Ηφαίστειο «ξεσπίτωσε» 200.000 ανθρώπους (2014-02-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-05-26 00:00:00.0)
Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων (2011-05-25 00:00:00.0)
Σύγχυση από έκρηξη ηφαιστείου (1997-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ