Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Για τη δολοφονία αντικαθεστωτικών διαδηλωτών θα καθίσει στο εδώλιο τόσο ο πρώην Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ όσο και οι δύο γιοι του, που κρατούνται εδώ και αρκετό καιρό. Το σκεπτικό της κατηγορίας είναι ότι γνώριζαν και διέταξαν τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν οι αρχές τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, η μεταβατική κυβέρνηση προανήγγειλε ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις προγραμματισμένες για το Σεπτέμβρη εκλογές, θα προχωρήσει σε «αναθεώρηση των σχέσεων με το Ιράν προς το καλύτερο».

ΣΕΟΥΛ.-- Στο Πεκίνο βρίσκεται, από χθες, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει ούτε η Κίνα ούτε η Πιονγιάνγκ, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο, σχετικά με τη λήψη οικονομικής βοήθειας για τη χώρα. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης της ΛΔ Κορέας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Οι εργαζόμενοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας «Pdvsa» διαδήλωσαν χθες στην πρωτεύουσα Καράκας και άλλες πόλεις ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρείας γιατί έχει συναλλαγές με το Ιράν, όπως μετέδωσε το δίκτυο Τελεσούρ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τα αεροδρόμια της βόρειας Γερμανίας που είχαν κλείσει από χτες το πρωί εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν από το μεσημέρι, ενώ περίπου 700 πτήσεις ακυρώθηκαν στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) εκτίμησε χτες ότι σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί ομαλή η αεροπορική κίνηση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, καθώς έχει σταματήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου Γκρίμσβετν.

ΣΟΦΙΑ.-- «Ξεκαθάρισμα» στο διπλωματικό τομέα σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, καθώς από χτες προωθεί νόμο σχετικά με την απομάκρυνση διπλωματικών αποστολών της, που είχαν - όπως υποστηρίζει - συνεργαστεί με το σοσιαλιστικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβρη σχετική επιτροπή ανακοίνωσε πως πάνω από 45 νυν πρεσβευτές ή πρόξενοι υπήρξαν μυστικοί πράκτορες κατά την περίοδο του σοσιαλισμού και προέτρεψε τον Πρόεδρο της χώρας να τους ανακαλέσει από το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Ρώμη, το Τόκιο και τη Μόσχα, καθώς και σχεδόν από τις μισές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΜΙΝΣΚ.-- Η σημαντική υποτίμηση του λευκορωσικού νομίσματος κατά 50% (4.930 ρούβλια ανά δολάριο έναντι 3.155 ρούβλια ανά δολάρια προηγουμένως) δημιούργησε αναστάτωση στον πληθυσμό, καθώς έσπευσε να αγοράσει ξένο νόμισμα από τράπεζες και ανταλλακτήρια, κονσέρβες και άλλα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ. Ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε χτες πως είναι πεπεισμένος ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες, παρόλο που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης με σχεδόν διπλασιασμό των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Παράνομη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενος δήμαρχος των Τιράνων Εντι Ράμα την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να κηρύξει νικητή των δημοτικών εκλογών, τον άλλο διαχειριστή, τον υποψήφιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, μετά την αξιολόγηση και καταμέτρηση και των ψήφων που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη (σε αυτή των δημοτικών συμβούλων και όχι του δημάρχου). Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, ο Μπάσα επικράτησε με 81 ψήφους διαφορά. Ο Ράμα ανακοινώνοντας ότι η αντιπολίτευση θα προσφύγει στο Εκλογοδικείο υποστήριξε πως τα ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν ήταν περισσότερα σε αριθμό από τους πολίτες των Τιράνων που προσήλθαν στις κάλπες στις 8 Μάη. Η διαμάχη των διαχειριστών της βαρβαρότητας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα αναμένεται να συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ