Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Με κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στη Ρουμανία κατά των νέων μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται να υπάρξει μια μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μια μείωση κατά 15% στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας. Χτες ωστόσο, δημοσιεύθηκε πως από την 1η Ιούνη φέτος θα «παγώσουν» οι πρόωρες συντάξεις, ενώ αίτημα για αναπηρικές συντάξεις θα πρέπει να εγκρίνονται μόνο από ειδικές ομάδες του υπουργείου Εργασίας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε χτες πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε 70.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2010 ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως από το Δεκέμβρη του 2008 έως το Φλεβάρη του 2010 ήδη απολύθηκαν 36.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δε θα δοθεί φέτος ο 13ος μισθός στον δημόσιο τομέα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα μέτρα αυτά έφεραν σημαντικές αντιδράσεις ανάμεσα στο λαό, και τα συνδικάτα της χώρας προειδοποιούν για μια σειρά απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στις 19 Μάη αναμένεται μαζική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και επίσης συνδικαλιστικές ενώσεις προχωρούν στις 25η Μάη σε γενική απεργία σε όλη την χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ