Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δικαστικές ευθύνες σε εταιρεία για θάνατο εργαζομένου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ευθύνη της εταιρείας ασφαλτόστρωσης «Eurovia», θυγατρικής της «Vinci», για το θάνατο εργαζομένου της από καρκίνο του δέρματος, καταλογίζει στην πρωτόδικη απόφασή του το Δικαστήριο Υποθέσεων Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από πολύμηνη νομική μάχη της οικογένειάς του. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η εταιρεία δεν είχε λάβει κανένα μέτρο πρόληψης για την προστασία των εργαζομένων της και του 56χρονου Ζοζέ-Φραντσίσκο Σερράντο Αντράντε, από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις της πίσσας όταν αυτή στρώνεται στο δρόμο σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Η εταιρεία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα κάνει έφεση.

Η απόφαση για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί και από το Επικυρωτικό Δικαστήριο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, σημαίνει ότι η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει υπέρογκες αποζημιώσεις στην οικογένεια του θύματος. Επίσης, τότε θ' αποτελεί πλέον δικαστικό προηγούμενο, και θ' ανοίξει το δρόμο για προσφυγή οικογενειών εργαζομένων ή των ίδιων των εργαζομένων άλλων εταιρειών (π.χ. «France Telecom»).

Εντείνονται οι αντιλαϊκές κρούσεις Σαρκοζί

Να διαμορφώσει κλίμα και να προλάβει κοινωνικές αντιδράσεις φαίνεται ότι προσπάθησε ο Γάλλος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας, σε συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ότι «δεν σκοπεύει ν' αυξήσει τις κρατήσεις ή να μειώσει τις συντάξεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος». Ο Σαρκοζί μάλιστα, δε δίστασε να δημαγωγήσει λέγοντας ότι «θα κληθούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω οι κατέχοντες», χωρίς, φυσικά, να διευκρινίσει πώς ακριβώς ορίζονται αυτοί, αν θ' αυξηθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης ή αν θ' αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων.

Κατά τ' άλλα, βέβαια, αν και δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν επίκειται «πρόγραμμα λιτότητας», επιβεβαίωσε ότι παγώνουν οι δημόσιες δαπάνες για μία τριετία. Επίσης, τερματίζονται τα μέτρα ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και αίρονται οι απαλλαγές από τις κοινωνικές εισφορές των επιχειρήσεων με λιγότερους από 10 εργαζομένους για τις προσλήψεις, χωρίς φυσικά να θιγούν, για άλλη μια φορά, οι μεγάλες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ