Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ Β. ΡΗΝΑΝΙΑ - ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
Ηττα Μέρκελ - Ο λαός εγκλωβισμένος στη στρατηγική του κεφαλαίου

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.--

Οι εκλογές στο πολυπληθέστερο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, αποτέλεσαν ήττα για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) απώλεσαν την πλειοψηφία τους όχι μόνο στο κρατίδιο, αλλά και στην ομοσπονδιακή Ανω Βουλή, στη Μπούντεσρατ, με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να παραδέχεται την «πικρή ήττα», τονίζοντας ότι πλέον νομοσχέδια, όπως για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, δεν έχουν καμία τύχη.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν 34,6% και 34,5% αντίστοιχα με αντίστοιχες μειώσεις 10% και 2,5%, ενώ απέσπασαν από 67 έδρες. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκέντρωσαν το 6,7% των ψήφων. Οι Πράσινοι με 12,1% απέσπασαν 23 έδρες και η λεγόμενη «Αριστερά» (Linke) 5,6% και 11 έδρες (εισέρχεται για πρώτη φορά στο εν λόγω κρατίδιο με πλαφόν το 5%).

Ωστόσο, καθώς ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στο πλούσιο και πολυπληθές κρατίδιο έχει εξελιχθεί σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με την «Λίνκε», παρά το γεγονός ότι στρατηγικά είναι πολύ κοντά. Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ωστόσο, με το αποτέλεσμα στο κρατίδιο, η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία στην Μπούντεσρατ (Ανω Βουλή όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια), πράγμα που θα επηρεάσει τη δυνατότητά της να ψηφίζει κρίσιμα νομοσχέδια.

Πολιτικοί και αναλυτές επισημαίνουν ότι για την κυβερνητική αποτυχία ευθύνονται η εφαρμοζόμενη πολιτική στο κρατίδιο, αλλά και ο τρόπος χειρισμού του λεγόμενου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και το μέλλον του ευρώ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, αρχηγός των Ελεύθερων Δημοκρατών, τόνισε ότι «είναι μία προειδοποιητική βολή για τα κυβερνώντα κόμματα και πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη». Φυσικά, όποιο και αν είναι το κυβερνητικό διαχειριστικό σχήμα στο κρατίδιο, χαμένα θα είναι τα λαϊκά στρώματα, αφού η πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου βγαίνει αλώβητη. Και αυτό θα συμβαίνει όσο ο λαός δε συγκρούεται με την εξουσία των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ