Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
Προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Οι κομμουνιστές έδωσαν τη δική τους απάντηση

Και οι βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού χρησιμοποιούνται από την αστική τάξη σήμερα για να θαφτεί ότι πολεμούσαν για την υπεράσπιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ
Και οι βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού χρησιμοποιούνται από την αστική τάξη σήμερα για να θαφτεί ότι πολεμούσαν για την υπεράσπιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ
Με καλυμμένο το Μαυσωλείο του Λένιν, από μια τεράστια τρικολόρε σημαία της σημερινής Ρωσίας, που στη διάρκεια του πολέμου χρησιμοποίησαν οι συνεργάτες των ναζί (ο λεγόμενος «Ρωσικός απελευθερωτικός στρατός» του προδότη στρατηγού Βλάσοφ), καθώς και με την παρέλαση για πρώτη φορά στρατευμάτων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, στο πλαίσιο των γιορτασμών για το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, την Αντιφασιστική Νίκη την 9η Μάη του 1945. Στην παρέλαση την Κυριακή συμμετείχαν 10.000 Ρώσοι και 1.000 ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί, ενώ μπροστά από τους επισήμους (ήταν και ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ) πέρασαν τεθωρακισμένα, βαλλιστικοί πύραυλοι και 127 αεροσκάφη.

Πριν την παρέλαση ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ, παρουσία ξένων ηγετών, εκφώνησε μια εντελώς άχρωμη ομιλία, στην οποία σε διάφορα σημεία της δεν μπορούσε να βγει καν νόημα ποιος πολέμησε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και με ποιον, ποιος νίκησε και γιατί. Μια ομιλία - «μνημείο» γενικότητας του αστικού πατριωτισμού και κοσμοπολιτισμού, που βασικό της στόχο είχε να αποκόψει την Αντιφασιστική Νίκη από τον κοινωνικο-πολιτικό χαρακτήρα της Σοβιετικής Ενωσης και την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ.

Τη δική τους απάντηση στην προσπάθεια παραχάραξης της Αντιφασιστικής Νίκης έδωσαν οι κομμουνιστές σε ολόκληρη τη Ρωσία, διοργανώνοντας μαζικές πολιτικές εκδηλώσεις, με ομιλίες και τραγούδια του Αντιφασιστικού Αγώνα.

Μιλώντας στη συγκέντρωση της Μόσχας ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημείωσε μεταξύ άλλων: «Και τα 127 αεροπλάνα και ελικόπτερα, που σήμερα πέρασαν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, είναι μοντέλα της ΕΣΣΔ, είναι μοντέλα της σοβιετικής χώρας, ενώ οι σημερινοί δεν έχουν βάλει σ' αυτά ούτε την μπογιά! Ολος ο στρατιωτικός εξοπλισμός, που πέρασε πάνω από το πλακόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας, είναι μοντέλα της μεγάλης Σοβιετικής Εποχής. Εχουμε για τι πράγμα να είμαστε περήφανοι. Στις σημαίες των στρατιωτών - νικητών έγραφε: "Για τη Σοβιετική μας Πατρίδα!". Θα επαναφέρουμε τη σοβιετική εξουσία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε τα 70χρονα της Νίκης να τα γιορτάσουμε στην αναγεννημένη χώρα, στη νέα μας Ενωση!».

Στις μαζικές συγκεντρώσεις καταδικάστηκε η συμμετοχή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στις επίσημες εκδηλώσεις, ενώ οι ομιλητές υπερασπίστηκαν το ρόλο της σοβιετικής ηγεσίας, μ' επικεφαλής τον Ι. Στάλιν, που αμαυρώνουν οι σημερινές αρχές.

Σε δηλώσεις του ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), σημείωσε σχετικά με την πρόσφατη κατάπτυστη συνέντευξη που έδωσε ο Μεντβέντιεφ στην εφημερίδα «Ιζβέστια»: «Οταν ένας κρατικός ηγέτης εξετάζει το ζήτημα της νίκης του λαού σ' έναν πόλεμο τέτοιου μεγέθους σε διάσταση από το κρατικό σύστημα, που οργάνωσε το λαό, σε διάσταση από το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, που εξασφάλισε την οικονομία της νίκης, σε διάσταση από το ιδεολογικό περιεχόμενο, τότε έχουμε να κάνουμε είτε με πλήρη αγραμματοσύνη, είτε με απροκάλυπτη πανουργία. Στην περίπτωσή μας έχουμε να κάνουμε με το δεύτερο». Σύμφωνα με τον Β. Τιούλκιν, με τον τρόπο αυτό «ο Μεντβέντιεφ επιδιώκει να γεμίσει ένα ιδεολογικό στρώμα μεταξύ της αντεπανάστασης (του 1989-1991) και της προδοσίας εκείνης της υπόθεσης για την οποία αγωνίστηκαν ο σοβιετικός λαός κι ο Κόκκινος Στρατός την περίοδο 1941-1945».

Στην Κούβα

Η 65η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης του Κόκκινου Στρατού γιορτάστηκε και στην Κούβα. Πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων μια ειδική πολιτική τελετή στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των διεθνιστών Σοβιετικών στρατιωτών, παρουσία μελών του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, μελών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, εκπροσώπων των διπλωματικών αποστολών της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, κ.ά.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ